Risi želijo prekiniti tradicijo

Danes se v nemškem Kölnu s tekmami predtekmovalne skupine A začenja svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Slovenija bo uvodno tekmo proti Švici odigrala jutri v Parizu, ki gosti skupino B.

Žiga Jeglič bo eden glavnih napadalnih adutov  Slovenije tudi 
na svetovnem prvenstvu v Parizu.  Foto: STA
Žiga Jeglič bo eden glavnih napadalnih adutov Slovenije tudi na svetovnem prvenstvu v Parizu.  Foto: STA

PARIZ > Risi so bili v zadnjem desetletju razpeti med drugim razredom svetovnega hokeja in elito, kamor so napredovali tudi lani. Cilj slovenske reprezentance je torej jasen - obstanek. Zato se mora izogniti zadnjemu mestu v osemčlanski skupini. V praksi bi torej Slovenija morala točkovno prekositi le enega tekmeca, kar pa se je doslej izkazalo za trnovo opravilo. Odkar so leta 2012 uvedli nov tekmovalni sistem z dvema osemčlanskima skupinama, je Risom na ledu dvakrat spodrsnilo. Nazadnje predlani.

Po svetovnem prvenstvu na Češkem je odstopil Matjaž Kopitar, selektor pa je postal njegov dotedanji pomočnik Nik Zupančič. Doslej je izpolnil vse zastavljene cilje. Hitro vrnitev v elitno divizijo je bilo moč pričakovati, druga zaporedna uvrstitev na olimpijske igre pa še zdaleč ni bila samoumevna. Če mu bo z Risi v francoski prestolnici uspelo prekiniti negativno tradicijo in po letu 2005 obstati med elito, potem se bo lahko že zapisal med najuspešnejše slovenske selektorje. Pri tem se bo moral znajti brez Anžeta Kopitarja. Posamične odlike edinega slovenskega predstavnika v severnoameriški poklicni ligi NHL so nesporne, nemara pa je še pomembnejša njegova moštvena naloga. Zavoljo ozke hokejske baze se pri nas odsotnost slehernega reprezentanta še kako pozna. Tudi sicer na svetovnih prvenstvih pogrešamo vrsto asov, ki ta čas prek luže igrajo končnico, a hokejske velesile nimajo težav z dopolnitvijo vrst.

Tekme slovenske reprezentance, jutri - Slovenija : Švica (12.15); nedelja - Slovenija : Kanada (12.15); torek - Slovenija : Norveška (16.15); sreda - Slovenija : Finska (20.15); petek, 12. maj - Slovenija : Češka (16.15); sobota, 13. maj - Slovenija : Belorusija (16.15); ponedeljek, 15. maj - Slovenija : Francija (20.15).

K sreči so Rise v pripravljalnem obdobju poškodbe obšle. Tudi član najbolj udarne napadalne trojke reprezentance zadnjih let Robert Sabolič je še pravočasno okreval, zato selektorju Zupančiču ni bilo treba iskati nadomestnih rešitev. V Francijo je popeljal igralce, ki so opravili celoten ciklus priprav, doma pa pustil Marcela Rodmana, Žigo Pavlina in Roka Pajiča. Trojica je bila gotovo med potencialnimi kandidati, a je šele pred kratkim končala s klubskimi obveznostmi v Nemčiji in na Češkem.

S povečini močnejšimi tekmeci bosta pod drobnogledom obramba oziroma vratar. Kdo bo številka ena v slovenskih vratih, še ni povsem jasno. Ni pa dvoma, da bo veliko odvisno od učinka z igralcem več ali manj. Dvominutne izključitve pa utegnejo igrati posebno težo, zlasti proti koncu skupinskega dela, ko Slovenijo v dvorani Bercy čakata morda odločilna dvoboja za obstanek z Belorusijo in gostiteljico Francijo. Na uvodnih dvobojih ta vikend bo zahtevno. V času kosila se bo Slovenija jutri soočila s Švico, dan pozneje pa še z branilci lovorike, Kanadčani.

Predtekmovalna skupina B (Köln) - Švedska, Rusija, ZDA, Nemčija, Slovaška, Italija, Latvija, Danska.

ASO


Najbolj brano