Drugi dom za Drugo godbo

Druga godba, ki sodi med najvidnejše srednjeevropske festivale glasb sveta, bo letos povezala Ljubljano s slovensko Istro in svoj 33. krog začela v Piranu.

Letošnji festival bo 25. maja na Tartinijevem trgu začela 
avstrijska zasedba Roy de Roy, v kateri ustvarjajo Slovenci, ki 
živijo v Avstriji.  Foto: Marko Weiss
Letošnji festival bo 25. maja na Tartinijevem trgu začela avstrijska zasedba Roy de Roy, v kateri ustvarjajo Slovenci, ki živijo v Avstriji.  Foto: Marko Weiss

PORTOROŽ > Brezplačni otvoritveni koncert, na katerem bo nastopila zasedba Roy de Roy, bo 25. maja na Tartinijevem trgu, isti večer bo v nekdanjem skladišču soli Monfort mogoče prisluhniti še italijanski zasedbi Bella Ciao in ganskemu glasbeniku Kingu Ayisobi, festival pa se bo nadaljeval na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Slovenci iz Avstrije, Bella Ciao in svež veter iz Gane

“Druga godba povezuje” je slogan letošnjega festivala, ki bo po besedah vodje programskega odbora Bojana Benigarja v treh dneh prinesel izjemno zanimiv in raznolik program; ob 15 koncertih še enajst dogodkov v podpornem programu. Otvoritveni koncert so zaupali eni najbolj mednarodno uspešnih avstrijskih skupin: “Zanimivo pa je, da v zasedbi Roy de Roy ustvarjajo Slovenci, ki živijo v Avstriji in da na vseh koncertih večino svojega repertoarja odpojejo v slovenščini. V Sloveniji še niso nastopili, zato se zelo veselimo njihovega premiernega nastopa pri nas.” Piranski večer Druge godbe se bo nadaljeval v Monfortu, kamor se bodo obiskovalci koncerta na Tartinijevem trgu lahko pripeljali z barčico. “Ni naključje, da smo za nastop v Piranu izbrali italijansko zasedbo Bella Ciao. Gre namreč za skupino, ki je leta 1964 s svojim programom pesmi svobode in državljanskih pravic na festivalu v Spoletu povzročila burne odzive pa tudi preporod folk glasbe pri naših zahodnih sosedih,” pojasnjuje Benigar. V Monfort pa bo zapihal tudi “svež vetrc s severa Gane”. Prinesel ga bo King Ayisoba, eden najprodornejših afriških glasbenikov ta hip: pred kratkim je pri ljubljanski založbi Glitterbeat, ki jo vodi Chris Eckman, izdal novo ploščo.

Druga godba bo letos gostovala tudi v Kopru: dan pred uradnim odprtjem festivala - 24. maja - bo v dvorani Bonifika plesna delavnica Gvineja pleše, ki jo bo vodila Violeta Romero, 25. maja pa bodo v piranskem Mediadomu delavnico korejskih plesov vodili člani zasedbe Black String, ki bo naslednji dan nastopila v Ljubljani.

Festivalski turizem

Kot je na torkovem srečanju z novinarji povedal v.d. direktorja zavoda Druga godba Rok Košir, je razlogov, da letošnji festival začenjajo v Piranu, več: “O tem, da bi del festivala preselili izven Ljubljane, smo razmišljali že zadnjih nekaj let. Vsebine, ki jih ponujamo na Drugi godbi, si želimo približati čim širšemu občinstvu, ne samo Ljubljančanom. Eden od poglavitnih razlogov za selitev pa je bila tudi podpora lokalne skupnosti: ta v Ljubljani ni vselej sledila temu, kar smo želeli in pričakovali, na Občini Piran pa so nas sprejeli zelo naklonjeno.” V zadnjih letih na Drugi godbi opažajo, da festival obišče vse več turistov in po Koširjevih besedah je prav festivalski turizem tista točka, na kateri bodo gradili zgodbo Druge godbe v Piranu. Tej temi se bodo posvetili tudi na okrogli mizi, ki jo bodo na prvi festivalski dan pripravili na Turistici. Kot je povedal Košir, je selitev prvega festivalskega dne v Piran požela veliko zanimanja in odobravanja tudi med novinarji, ki spremljajo festival - število akreditacij iz tujine, še zlasti iz Italije, se je letos precej povečalo.

Druge godbe v piranski občini se veseli tudi župan Peter Bossman, saj gre po njegovi oceni za festival, ki vsako leto postreže s kakovostnim, raznolikim in aktualnim programom: “V občini se zavedamo, da obiskovalcem z vsega sveta ne moremo ponuditi le naravnih lepot, ampak tudi kvalitetno kulturno dogajanje. Gostovanje tako eminentnega festivala za našo občino nedvomno pomeni velik doprinos in zato si želimo, da bi se sodelovanje, ki ga letos začenjamo, v prihodnjih letih nadaljevalo in da bi Piran postal trajen drugi dom Druge godbe.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano