Več kot 1220 kilometrov trpljenja

Jubilejna deseta izvedba dirke okoli Slovenije - RAS Extreme 2017 bo tako kolesarjem kot spremljevalcem zagotovo ponudila obilo zanimivih dogodkov. Prvi in zadnji del preizkušnje bosta potekala po primorskih cestah.

V Postojni bo startal tudi prekaljeni udeleženec najtežjih tujih 
ultramaratonov Marko Baloh.  Foto: Simon Maljevac
V Postojni bo startal tudi prekaljeni udeleženec najtežjih tujih ultramaratonov Marko Baloh.  Foto: Simon Maljevac

POSTOJNA > V mestnem središču, kjer bosta že tradicionalno start in cilj ultramaratonske kolesarske preizkušnje, je bilo pestro že včeraj. V zgod-njih popoldanskih urah so se v bližini Hotela Kras začele zbirati tekmovalne ekipe, sledila je tiskovna konferenca in sestanek organizatorjev z vodji ekip, v večernih urah pa je bil na sporedu še žreb štartnih številk. Prvi tekmovalec se bo izza štartne rampe na Titovem trgu na progo pognal ob 19. uri. Uvodni del več kot 1220 kilometrov dolge in izredno zahtevne trase, na kateri bo svojo vlogo igralo tudi napovedano muhasto vreme, bo 22 kolesarjev v kategoriji do 50 let, dvanajst kolesarjev nad 50 let, štiri moške dvojice, eno mešano dvojico in eno moško četvorko vodil prek Hruševja do Divače. Sledila bo pot v Istro do Šmarij, kjer bo prva časovna kontrola, mimo Sečoveljskih solin vse do Krasa, kjer bodo tekmovalci zavili proti Ajdovščini, se prek Lokavca povzpeli na Predmejo ter prek Idrije nadaljevali proti Mostu na Soči. Nato bo karavano čakal vzpon na Vršič, ki bo tudi letos postregel s posebnim tekmovanjem za lovoriko v spomin na legendarnega Jureta Robiča. Nastopajoče bo v nadaljevanju čakala pot prek zgornjesavske doline čez Črnivec na Štajersko, Koroško, mimo Šentilja v Prlekijo ter ob vzhodni meji do Bele Krajine in prek Kočevja nazaj do cilja v Postojni. Najhitrejši naj bi bili v cilju v soboto popoldne, sklepna prireditev s podelitvijo priznanj najboljšim pa bo v nedeljo ob 18. uri.

V pestri mednarodni konkurenci velja izpostaviti Ljubljančana Marka Baloha, ki ima ogromno izkušenj tako z dirke okoli Slovenije kot tudi največjih mednarodnih ultramaratonskih preizkušenj, ter nekdanjega zmagovalca Mitjo Roka iz Grahovega pri Cerknici. Zadnjega zmagovalca preizkušnje iz leta 2015, Erika Rosensteina, letos ni med prijavljenimi. Svoje tekmovalne načrte imajo tudi gostje iz Avstrije, Srbije, Italije, Luksemburga, Španije, Češke, Švice in Nemčije. Žensko čast bo tokrat branila članica KK Izvir Vipava Julija Kosmač, ki se bo na pot podala v navezi s Tonetom Štebetom.

Organizatorji so tudi letos pripravili pester spremljevalnih program s koncerti, predstavitvijo kolesarske opreme, predavanji številnih ekstremnih alpinistov, kolesarjev in kajtarjev, deseto obletnico prve tovrstne dirke pa bo zaznamovala tudi posebna razstava. SM


Najbolj brano