Z daljšo klopjo korak naprej

Rokometašice ajdovskega Mlinotesta ostajajo del velike četverice domačega prvenstva in udeleženec osmine finala evropskega pokala Challenge, ob poškodbah pa so, predvsem zaradi kratke klopi, doma nekoliko zaostale za lanskimi dosežki. V klubu že načrtujejo okrepitve.

Najboljša strelka Mlinotesta v minuli sezoni je bila Tjaša 
Rudman s 77 goli.  Foto: Igor Mušič
Najboljša strelka Mlinotesta v minuli sezoni je bila Tjaša Rudman s 77 goli.  Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Ajdovkam doma ni uspelo ponoviti lanskih članskih dosežkov - tretjega mesta v prvenstvu in drugega v pokalu. V prvi ligi so zdrsnile za las, za tretjim Celjem so zaostale le zaradi slabše medsebojne razlike v zadetkih. Kljub neugodnemu žrebu v polfinalu pokala (Krim) presenečenje na zaključnem turnirju ne bi bilo mogoče, če ne bi Mlinotest v ekipi s kratko klopjo ostal kar brez treh ključnih igralk - najboljših strelk Nine Zulič (vrnitev v Krim), Nadje Pejović (poškodba gležnja) in stebra v igri na črti, Taje Čajko (zlom zapestja).

Temu primerna je ocena sezone, ki jo je strnila kapetanka in druga strelka (75 golov) ekipe Maja Svetik - ena od petih igralk, ki so odigrala vse tekme: “Glede na vse, kar se nam je med sezono zgodilo, je bil cilj - tretje mesto v državnem prvenstvu - previsoko postav-ljen. Pozimi smo ostali brez najboljših strelk jeseni. Če temu dodamo še vzpone in padce, ki so v dolgi, tudi dobri evropski sezoni normalni, je bil na koncu ob kratki klopi rezultat v prvenstvu realen. V pokalu smo imeli smolo pri žrebu. V polfinalu smo oslabljeni s Krimom zdržali en polčas, vse ostale tekmece pa bi v polfinalu lahko premagali in ponovili lansko drugo mesto. Glede na to, da je klub urejen in da izpolnjuje obveznosti upam, da bomo lahko sestavili nekoliko številčnejšo ekipo in se ponovno vrnili na lanske položaje.”

Primerjava dosežkov Mlinotesta v letošnji in lanski sezoni, 2017, članice, pokal challenge - osmina finala; DP - 4. mesto; pokal - 3. mesto; mladinke - 6. mesto (tekmovanje še traja); kadetinje - niso tekmovale; st. deklice A - 8. mesto (tekmovanje še traja); st. deklice B - niso tekmovale; ml. deklice - uvrščene na turnir za odličja; sezona 2016, članice, pokal Challenge - osmina finala;DP - 3. mesto; pokal - 2. mesto; mladinke - 8. mesto; kadetinje - 14. mesto; st. deklice A - niso tekmovale; st. deklice B - 2. mesto; ml. deklice -3. mesto.

V letošnji sezoni so se po sili razmer uveljavile igralke, na katere v tolikšni meri še nismo računali. Vlogo prve strelke je prevzela Tjaša Rudman (77 golov), v finišu sezone pa je odgovornost prevzela Špela Ferfolja - s 14 goli najboljša desna zunanja igralka zaključnega turnirja slovenskega pokala. Vse tekme je odigrala Saša Čermelj. Minute so v članski ekipi ob redni in glasni podpori navijaške skupine Mlinarji (doma jih je bilo vedno vsaj sto, v gosteh pa pogosto za en avtobus) nabirala dekleta, ki sicer igrajo v mladinski ekipi. Izstopa Mirjeta Bytyqi, ki je bila že nepogrešljiva in je dosegla 42 golov, nase pa so opozorile še Alessia Udovič, Lien Vidmar (obe mladinski reprezentantki), Eli Groff (kadetska reprezentantka, Nuša Fegic in Zala Batagelj.

Ajdovski klub je ob zanesljivi, a dokaj osamljeni denarni podpori družbe Mlinotest dosegel meje, ki jih bo brez večjih vlaganj v igralsko zaledje nemogoče preseči. Tega se vodstvo zaveda, trener Dušan Vidmar, ki ostaja na čelu stroke, pa je glede nadaljevanja optimist: “Že drugo sezono zapored se je ob poškodbah videlo, da brez daljše klopi više ne gre. Z upravo iščemo rešitve in za zdaj kaže, da bomo močnejši za eno igralko na desnem zunanjem položaju, za vratarko in za desno krilo. Upamo, da se bo sčasoma še kakšna perspektivna rokometašica iz drugih krajev odločila za srednjo šolo ali fakulteto na Goriškem in za naš klub. Medtem pa bomo morali nadaljevati sedaj dobro zastavljeno delo v rokometni šoli, da zapolnimo vrzeli, ki jih imamo ta časmed starejšimi deklicami in kadetinjami in ustvarimo stalen priliv igralk iz naše šole.”

Konec tedna bo v ajdovski dvorani Police zelo rokometno obarvan. V soboto bo turnir mlajših deklic, ki jih je trenerka Ana Žigon že popeljala najmanj do brona, v nedeljo pa bo tekma skupine za prvaka mladinskega državnega prvenstva. Urnik, deklice, sobota - Mlinotest : Krim (16), Mlinotest : Žalec 18); mladinke, jutri - Mlinotest : Celje (18).

Ta čas je že znano, da v Ajdovščino prihaja srbska vratarka Milena Petković. Odlična dolgoletna prva čuvajka mreža Sandra Srečković namreč razmišlja o prenehanju z aktivnim igranjem. Konkurenco v polju bo okrepila Ana Zelinšek iz Krima, v načrtu pa je še ena visoka okrepitev z Balkana.

V Ajdovščini upajo, da se bodo po hudih poškodbah in izpuščeni sezoni vrnile še mlade Staša Brecelj in Petra Sanabor ter nekdanja prva strelka in kapetanka Tina Benčina.IGOR MUŠIČ


Najbolj brano