Že 30 let jih povezuje ocenjevanje vin

Izobraževanje, izpopolnjevanje in druženje so glavna vodila ocenjevanja vin repentaborskih vinarjev, ki se lahko med kraškimi ocenjevanji vin pohvali z najdaljšo tradicijo. 30 let je že minilo od zamisli vrhoveljskih vinarjev, da bi s primerjavo izdelkov izboljšali kakovost vina. Krog sodelujočih se je skozi leta širil, najprej so medse povabili vinarje iz sosednjih vasi, nato pa še iz Italije.

Devetčlanska komisija s Tamaro Rusjan na čelu je ocenjevala 
45 vzorcev repentaborskih vinarjev. Foto: Petra Mezinec
Devetčlanska komisija s Tamaro Rusjan na čelu je ocenjevala 45 vzorcev repentaborskih vinarjev. Foto: Petra Mezinec

COL > Repentaborsko območje združuje pet kraških vasi - Voglje, Vrhovlje in Dol pri Vogljah v Sloveniji ter Repen in Col s Poklonom v Italiji. “Svoja vina dajem na ocenjevanje že več kot deset let. Vedno se potrudim, da vino izboljšujem,” je o pomenu ocenjevanja povedal Valter Milič iz Repna.

“Veliko pomeni to, da dobimo odziv o kakovosti vina. Na ta način lahko vinar spremlja rast kakovosti vina in poskrbi, da ne zaostane za konkurenco,” pove Martin Kovačič iz Vogelj.

Letos se je na ocenjevanje prijavilo 21 vinarjev, 16 iz Slovenije in pet iz Italije, s 45 vzorci vin, od tega 25 rdečih in 20 belih. “Zadnja leta so bila za vinarja težka. Leta 2013 je bila suša, leta 2014 deževno, leta 2015 se je zdelo, da je grozdje lepo, a smo imeli veliko dela v kleti. Za 2016 pa je še težko reči, mnenje bo podala izjemno široka komisija,” pojasni Mojca Stopar Simoneti, ki je gonilna sila dogodka.

Prvo ocenjevanje kar v podjetju

Ideja o ocenjevanju vin se je porodila v delovnem kolektivu tovarne Iskra v Sežani, pove Miroslav Stopar, ki je skupaj z Bogdanom Krivcem organiziral prvo ocenjevanje kar v prostorih podjetja.

“Na začetku znanja nismo imeli, zato smo se vključevali v različna izobraževanja. Ocenjevanje se je z leti izboljševalo,” se spominja Stopar. Sprva so vinarji sami ocenjevali vina in podeljevali priznanja, njihove ocene pa so se med seboj močno razlikovale. Z leti so sistem ocenjevanja izboljševali, tudi s pomočjo strokovnjakov.

Čez mejo

Leto 2001 je bilo zanje še posebej pomembno, saj so medse povabili tudi vinarje z italijanske strani, poleg tega pa je na prelomu tisočletja vina prvič ocenjevala strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki Kmetijske pospeševalne službe iz Sežane, Kmečke zveze iz Trsta in Kmetijskega zavoda Nova Gorica. Leta 2007 je organizacija prešla pod okrilje Razvojnega društva Repentabor.

30. obletnico ocenjevanja vin bodo proslavili še z dvema dogodkoma. 3. junija pripravljajo vinsko kulinarični večer z domačimi vinarji in gostilnami, dan kasneje pa bo slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj najboljšim vinarjem.

Tekmovanje, a tudi priložnost za učenje

“Kakovost vin se je v tem času gotovo dvignila. Pomembno pri tovrstnih ocenjevanjih je, da ne gre v prvi vrsti za tekmovanje, še večji pomen imajo odziv in nasveti preizkušenih ocenjevalcev. Tako lahko vinarji svoja vina v prihodnosti izboljšajo,” je povedala predsednica komisije Tamara Rusjan iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki ocenjevanje repentaborskih vinarjev spremlja že več kot deset let. Letošnja vina ocenjuje za zelo dobra.

Poleg nje so vina ocenjevali še Ivan Žežlina iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Klemen Lisjak iz Kmetijskega inštituta Slovenije, enolog Boštjan Zidar, Stefano Rosati iz Kmečke zveze Trst, Aleš Škrlj iz Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Roberto Filipaz in Bruno Cataletto iz združenja italijanskih sommelierjev (AIS) iz Trsta ter Francesca Margagliotti iz italijanske organizacije za ocenjevalce vin (ONAV) iz Trsta. PETRA MEZINEC


Najbolj brano