Društvo bo pomagalo, da založene oporoke ne bi zastarale

Odvetnik Franci Matoz, novinar Bojan Požar ter Iztok Felicijan iz Divače so ustanovili Društvo za odpravo krivic zaradi založenih oporok. Vsem, ki so oškodovani zaradi sistemske napake založenih oporok, bodo nudili brezplačne pravne nasvete, saj na državo ne morejo (več) računati, menijo.

V divaškem Društvu za odpravo krivic zaradi založenih 
oporok bodo brezplačno informirali oškodovance.
V divaškem Društvu za odpravo krivic zaradi založenih oporok bodo brezplačno informirali oškodovance. 

DIVAČA, LJUBLJANA > V teh dneh je - s sedežem v Divači - zaživelo Društvo za odpravo krivic zaradi založenih oporok, ki so ga ustanovitelji - odvetnik Franci Matoz, novinar Bojan Požar in sin oškodovanca Iztok Felicijan - včeraj podrobneje predstavili v Ljubljani.

Za to potezo so se odločili, ker opažajo, da oškodovanci, katerih oporoke so v minulih letih na slovenskih okrajnih sodiščih založili, niso seznanjeni z vsemi možnostmi, ki jih imajo v teh primerih. Na vseh 44 okrajnih sodiščih po državi so leta 2015 med skrbnim pregledom našli kar 945 nerazglašenih oporok. Zaradi napake sodišč pa volje oporočiteljev po njihovi smrti niso bile izpolnjene, saj so v zapuščinskem postopku imetje razdelili po zakonu.

To se je pripetilo tudi očetu Iztoka Felicijana iz Divače, saj zaradi nerazglašene oporoke njegova teta ni dedovala vsega imetja in nepremičnin, ki jih je v oporoki v celoti zapustil mož. “Ena ali dve založeni oporoki bi lahko razumeli kot napako, ampak skoraj tisoč založenih oporok predstavlja sistemsko napako,” nam je včeraj dejal Felicijan, ki je s somišljeniki društvo oblikoval, da bi drugim, ki so se znašli v podobnem položaju kot njegova družina, ko sprva niso niti dobro razumeli obvestil s sodišča, pomagali pri razjasnitvi pojmov glede pravic, ki jih še imajo po teh neljubih dogodkih.

Oporočne dediče so sicer s sodišč o napakah pisno obvestili, vrhovno sodišče pa je nato izdalo še navodila, kako ravnati v primeru večjega oškodovanja. “Žrtev teh sodnih napak je veliko. Ker opažamo, da država teh težav sistemsko ne bo rešila, bomo v društvu nudili točne informacije, ki jih glede pravnih postopkov morajo poznati oškodovanci,” pa nam je dejal Franci Matoz. “Država pušča ljudi v nevednosti in čaka, da zadeve zastarajo. Oškodovanci so tako zavedeni, hkrati pa po nepotrebnem plačujejo razne takse ter sodne in odvetniške stroške,” je še dodal in dejal, da ima društvo od včeraj tudi svojo spletno stran.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano