Ah, ti moški!

Prav dolgočasno bi bilo, če bi bili moški drugačni, bolj ženskam podobni. Všeč so mi, ker so praktični. Ne komplicirajo skoraj nikoli in - kar je najpomembnejše - se ne obremenjujejo z nepomembnimi (nam sicer pomembnimi) stvarmi. Radi se počutijo udobno. Predvsem se to kaže pri oblačenju.

Napačna izbira barve nogavic
Napačna izbira barve nogavic 

Zakaj, za vraga, bi kljub lepemu videzu trpeli v srajci, zapeti do vratu, če pa je zunaj vroče? In zakaj bi nosil kravato, če jih utesnjuje in se v njej ne počutijo dobro? Zakaj bi hodili po trgovinah in izbirali hlače, če jim pa kroj in blagovna znamka, ki jo imajo doma, ustreza do potankosti in hlače lahko naročijo kar prek spletnih trgovin?

Ko bolje razmislim, imajo prav. Res je pomembno, da se v oblačilih počutimo prijetno, da smo oblečeni kraju in času primerno. Je pa res, da je močnejšemu spolu dovoljeno več. Male napake jim z lahkoto oprostimo. Potihem si priznamo, da jih to naredi še bolj moške. Naredijo pa napakice, ki jih ne moremo spregledati, saj delujejo neestetsko in smešno. Napakice, zaradi katerih nam pogled uhaja k njim in ne glede na to, da so moški dobri govorci, jih tako nehote prenehamo poslušati.

Nogavice naj bodo v barvi čevljev

Moški v elegantni temni obleki. Brezhibno zlikana srajca in kravata z igrivim vzorcem. Gospod se usede. Ponavadi avtomatsko potegne hlačnice navzgor in izpod hlač pokukajo pisane, prekratke nogavice. To res ni primerno. Nogavice na elegantno obleko naj bodo v barvi čevljev in naj višje segajo proti kolenom, da se med sedenjem ne vidi nog izpod hlač. Material samih nogavic naj bo tanek, svilen, da ob hoji hlačnice mehko spolzijo po njih in lepo padejo na čevelj.

Bodite pozorni na etikete in všitke na suknjičih. Zelo pogosto srečujem moške, ki ne odstrižejo etiket na rokavu. Predvsem tistih, ki so iz blaga in zato delujejo, kot da so del oblačila. Ponavadi so takšne vrste etiket všite samo z dvema všitkoma, in to na rokavu. Nujno jih je treba odstraniti! Prepričana sem, da si ne želite biti premikajoča se reklama. Kljub temu da nosite prestižno znamko, še ne pomeni, da jo morate razkazovati z napisi. Ponavadi cenovno dražje blagovne znamke takoj opazimo že zaradi kvalitetnejšega materiala, izdelave in morebiti posebnega kroja.

Moški in bleščice

Bleščeče, gliter majice? Je to moškim res nujno potrebno? Vem, da trenutne modne smernice mlajšim moškim priporočajo prav te majice, srajce, katerih razni motivi, detajli so oblečeni v bleščice ... Vendar, oprostite! Se vam ne zdi, da te izničijo vso moškost? Kič je kič in z njimi res ne morete narediti dobrega vtisa. Z lahkoto zavračam te modne ideale in priznam, raje vas vidim v navadni, rahlo razvlečeni beli majici kot pa v ženski različici.

Pri pomirjanju suknjičev se pogosto dogaja, da gospodje stegnejo roke pred seboj in rečejo: “Premajhen!” Smeje jim odgovorim, da v suknjiču ne bodo igrali košarke in ne bodo dvigovali rok nad glavo. Ko se bodo usedli za volan, naj suknjič raje slečejo, da na morebitni sestanek ne pridejo s pomečkanim. Ne kupujte si prevelikega suknjiča. Suknjič mora biti v ramenih ustrezno velik, rokavi ne preširoki in ne predolgi. Naj bodo takšne dolžine, da izpod njih kuka morebitni srajčni rokav. Čez torzo naj bo za tiste z brezhibno postavo teliran, za tiste bolj okroglih oblin pa prilagojen njihovim meram.

Starejši moški si radi hlače povlečejo pretirano čez pas. Mislijo, da bodo s tem skrili trebušček. A bolje je hlače nositi v višini pod trebuhom. Vizualno boste videti bolje, še posebej če boste zraven oblekli kakšen fin pleten pulover, izpod katerega bo videti ovratnik srajce.

Pri mlajši generaciji pa se kljub vsem tem “coolskim” zapovedim še vedno najde kdo, ki kavbojke vleče pretirano navzgor. Vse vrste jeansa se nosi nizko na pas. Nikoli jih ne vlečemo čez pas, razen če je sam kroj hlač izdelan z višjim pasom. A ti kroji so običajno rezervirani za dekleta. Za tista, ki imajo brezhibno postavo in vitek pas. Toplo jih priporočam tudi starejšim gospem, ker se jim bo kroj lepo prilegal in ob sedenju jim srajčke ali majice ne bodo uhajale iz hlač.

Kako izbrati pravo srajco

Tudi srajce moški radi kupujejo preširoke, prevelike. Velikokrat se pojavi vprašanje, kako vedeti, kakšno številko srajce nosimo? Prijazne prodajalke vam bodo z veseljem pomagale. S šiviljskim metrom vam bodo izmerile širino vratu. Ti centimetri vam povedo konfekcijsko številko srajce. Šele potem se osredotočite na tip vaše postave. Srajce ločimo po širini. “Slim feat” (za zelo vitke), “regular feat” (za srednje močnejše) in za tiste z bolj močno postavo. V poplavi ponudb na trgovskih policah, prepričana sem, vsakdo najde srajco, ki mu bo prav v vratu, dolžini rokavov in širini. Manjša barvna izbira je za moške, ki so visoki in imajo dolge roke. Ti potrebujejo srajčke s podaljšanimi rokavi.

V zvezi s preozkimi majicami pa naj povem, da širokim ramenom navkljub in mišicam, ki jih radi pokažete, samostojne pretesne majice delujejo neestetsko. Bolj moško in zanimivo bo, če se bo pod malenkost ohlapnejšo majico začutilo vaše natrenirano telo.

Je pa res, da je moškim več dovoljeno. Nihče se ne bo zgražal, češ, kako se je oblekel. Pri ženskah je vse skupaj bolj kritično. Pa smo zato verjetno same krive, ker želimo biti v vseh trenutkih popolne in do sebe preveč kritične. Moški ne napenjajo možganov, kaj bodo zjutraj oblekli. Pomembno jim je, da so čisti, da se v oblačilih počutijo prijetno in da ne izgubljajo nepotrebnega časa za oblačenje. Prosti čas raje izkoristijo, na primer, za četrtkovo nogometno druženje s prijatelji. Kaj pa me? Nogomet zagotovo vsak četrtek odpade, ker konstantno primanjkuje igralk, saj doma skrbijo za otroke ali pa urejajo nepremostljive družinske zadeve, mar ne?

Metka Albreht


Najbolj brano