Premiki s filmom

13. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema že ogreva projektorje: predsinočnjim je zvestemu izolskemu občinstvu za pokušino ponudil dokumentarec Trst, Jugoslavija in Art kino Odeon napolnil do zadnjega kotička. Letošnji festival prinaša zanimivo filmsko bero, ki v ospredje postavlja intimno in kolektivno zgodovino ter tudi nekaj novosti. Tokrat bo Otok dosegel še Sežano, Idrijo, Tolmin in Cerknico, poseben sklop namenjajo filmskim profesionalcem, zaradi zmanjšanega proračuna pa so se morali začasno odreči letnemu kinu na Manziolijevem trgu.

13. festival Kino Otok se bo 31. maja začel z dokumentarcem 
Kaisin čudežni gozd.
13. festival Kino Otok se bo 31. maja začel z dokumentarcem Kaisin čudežni gozd.  

IZOLA > Letošnji Kino Otok se bo v četrtek, 1. junija, slovesno začel s potovanjem na Laponsko. V Izolo bo dotik severa prinesel dokumentarec Kaisin čudežni gozd, v katerem finska režiserka Katja Gauriloff poetično prepleta družinsko kroniko, zgodbo nekega prijateljstva, pripoved o izginjajočem načinu življenja ter zgodovino starega kontinenta. Prav stik med osebno in kolektivno zgodovino je osrednja nit filmov, ki jih je izbrala selektorica Varja Močnik. Večino filmov 13. Kina Otok povezuje to, da se ozirajo v zgodovino človeštva, ki jo vseskozi določajo premiki - ljudi z njihovih domov preganja vojna, selijo se, da bi sledili svojim sanjam po boljšem življenju ...

Letošnji festival pa bo prinesel tudi premik, ki si ga organizatorji niso želeli. Filme, ki bi sicer dobili prostor “na velikem platnu pod zvezdami”, bodo gledalcem ponudili pod streho Kulturnega doma. Letošnji festivalski proračun je namreč skromnejši za približno 30.000 evrov. V Zavodu Otok so se zato odločili, da občinstva ne bodo prikrajšali za pester in raznolik program in so se odrekli opremljanju finančno in organizacijsko najzahtevnejšega prizorišča - letnega kina Manzioli. Največje otoško prizorišče na prostem bo letos tako po sili razmer na počitnicah: “Odločitev pravzaprav ni bila težka. Prednost smo dali vsebini, saj se nam je zdelo bistveno, da tudi letos izvedemo program v obsegu, kot smo ga v zadnjih letih, da v Izolo pripeljemo goste ter tako obiskovalcem ponudimo srečevanje s tistimi, ki filme ustvarjajo. Kulturni dom je že od vsega začetka ena od naših stalnih lokacij, zato verjamemo, da bo kot del festivala zaživela tudi v večernih urah,” pojasnjuje direktorica festivala Tanja Hladnik, ki tako kot celotna festivalska ekipa upa, da bodo obiskovalce lahko prihodnje leto spet povabili na filmske projekcije v letni kino.

Letošnja festivalska izdaja ohranja sekcije iz minulih let - od Podmornice prek Silvanovega zaliva do Videa na plaži - kot novost pa ponuja programski sklop Pro Otok, namenjen filmskim profesionalcem. V njem ima posebno mesto program Fokus, ki bo mladim filmskim talentom ponudil mojstrska tečaja z direktorjem fotografije Christianom Bergerjem, sicer stalnim sodelavcem režiserja Michaela Hanekeja, ter Ludovico Ferrario, avtorico scenografij v filmih Mladost in Neskončna lepota Paola Sorrentina.

Kino Otok ima že od svojih začetkov “stalno bazo” v Ljubljani, kjer gledalcem ponudi izbor festivalskih filmov, 1. junija pa bo otoški duh zavel tudi v Sežani, kjer bo na ogled film Prek morja, gledalci v Idriji, Tolminu in Cerknici pa si bodo lahko ogledali dokumentarec Trst, Jugoslavija.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano