Na igrišču z rdečimi vragi

Finale evropske lige med Manchester Unitedom in Ajaxom bo imel slovenski pridih. Zanj bo poskrbela sodniška ekipa, ki jo bo vodil Koprčan Damir Skomina.

Damir Skomina bo sodil finale evropske lige med Manchester 
Unitedom in Ajaxom.
Damir Skomina bo sodil finale evropske lige med Manchester Unitedom in Ajaxom. 

NYON > Primorska nogometna srečanja so v letošnji sezoni kar usodno prepletena z rdečimi vragi. V osmini finala evropske lige se je z Zlatanom Ibrahimovićem, Paulom Pogbajem in soigralci soočil reprezentant Miha Mevlja, ki se po zoprnem zvinu gležnja postopoma vrača v vadbeni pogon Rostova. V Stockholmu pa bo 24. maja v finalu evropske lige, v katerem se bo Manchester United pod taktirko Joseja Mourinha pomeril z ravno tako slovitim Ajaxom iz Amsterdama, delil pravico 40-letni Koprčan Damir Skomina. Tako se je včeraj odločil sodniški odbor Evropske nogometne zveze. Za nogometne sodnike iz Slovenije bo to prvi članski finale evropskih tekmovanj. Med petimi pomočniki Skomine bo še en Primorec, in sicer Matej Jug iz Čiginja.

Skomina je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2003. Vse od sezone 2011/12 je vsakič sodil vsaj eno polfinalno tekmo evropskih tekmovanj, bodisi lige prvakov (dvakrat) bodisi evropske lige (štirikrat). Lani je sodil celo polfinalna obračuna obeh evropskih tekmovanj. Letos je pred njim nov mejnik v karieri, med katero je v letih 2012 in 2016 sodil četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva. Skomina je bil izbran tudi za sojenje na junijskem pokalu konfederacij v Rusiji, ki je svojevrstna generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto.

Finale lige prvakov Brychu

Sodniški odbor Uefe je za finale lige prvakov med Realom iz Madrida in torinskim Juventusom, ki bo 3. junija v Cardiffu, delegiral nemškega sodnika Felixa Brycha. Pred tremi leti je 41-letni sodnik iz Münchna sodil finale evropske lige med Sevillo in Benfico v Torinu. V letošnji sezoni je Brych sodil na petih tekmah lige prvakov, v osmini finala pa je že delil pravico na tekmi Juventusa, ko je ta igral v gosteh s Portom.

Čeprav evropska liga pretežni del sezone sobiva v senci lige prvakov, bo sklepno dejanje na švedskem nacionalnem stadionu, ki sprejme 50.000 gledalcev, gotovo pod žarometi nogometne javnosti. Čez dva tedna bodo že odpravljene praktično vse neznanke v najodmevnejših državnih ligah, elitno klubsko tekmovanje pa bo svoj epilog dočakalo šele 3. junija. Manchester United in Ajax, ki se ponašata z bogato in trofejno tradicijo, med katero so močan pečat vtisnili številni legendarni nogometaši in trenerji, si seveda želita dopolniti vitrino z novo evropsko lovoriko. Dodaten in nezanemarljiv motiv, ki ga bosta sodeč po razvoju dogodkov v angleškem in nizozemskem prvenstvu imela oba finalna tekmeca, pa je vstopnica za ligo prvakov v prihodnji sezoni. ASO


Najbolj brano