Kar tri četrtine kolesarjev krši pravila

V prometu je iz dneva v dan več kolesarjev, ki pa so večkrat udeleženi tudi v prometnih nesrečah. Prav zato se v ponedeljek po vsej državi začenja preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo pripravlja agencija za varnost prometa.

Kolesarji sodijo med ranljivejše prometne udeležence. Foto: Nace Novak
Kolesarji sodijo med ranljivejše prometne udeležence. Foto: Nace Novak

SLOVENIJA >Lani je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 13 kolesarjev, kar predstavlja deset odstotkov vseh smrtnih žrtev, še 179 pa se jih je hudo poškodovalo. Med huje poškodovanimi so prevladovali moški z 71 odstotki, več kot polovica ponesrečenih pa je bila starejša od 45 let. Med žrtvami je bil lani tudi otrok, deset se jih je huje poškodovalo, 68 pa laže.

Kot ugotavljajo na agenciji za varnost prometa, se največ nesreč zgodi v naseljih, kar kaže, da bi se morale v reševanje problematike v večji meri vključiti lokalne skupnosti. Najpogostejši vzroki nesreč z udeležbo kolesarjev so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Zelo pogosto pa so kolesarji sami povzročitelji nesreč. Podatki kažejo, da tudi vožnja pod vplivom alkohola pri kolesarjih ni nič neobičajnega. Lani je za 14 odstotkov poraslo število nesreč, ki so jih povzročili pijani kolesarji, trije pa so tudi umrli.

13 kolesarjev je lani umrlo na slovenskih cestah.

Kar tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, med njimi je več moških, kažejo ugotovitve agencije za varnost prometa. Najpogostejše kršitve so neustrezno prečkanje vozišča, vožnja v nasprotno smer, vožnja kljub rdeči luči na semaforju, uporaba mobilnega telefona in pa ogrožanje pešcev med vožnjo po pločniku. Uporaba zaščitne čelade se med kolesarji le počasi povečuje. Med pilotnim opazovanjem, ki ga je agencija izvedla lani in je zajelo 4800 kolesarjev, so ugotovili, da v povprečju uporablja čelado 13 odstotkov vseh kolesarjev. Največji je delež pri otrocih do 14. leta (70 odstotkov), med odraslimi je približno 15-odstoten, pri mladostnikih pa le 3,8-odstoten. Ob tem na agenciji opozarjajo, da novi zakon o pravilih cestnega prometa, ki velja nekaj mesecev, predpisuje obvezno uporabo čelade za vse otroke in mladostnike do 18. leta starosti, pa tudi za vse voznike mopedov in skuterjev.

V času preventivne akcije, ki bo trajala do 28. maja, bodo policisti in občinski redarji izvajali poostren nadzor nad kolesarji in tudi ostalimi vozniki motornih vozil. Agencija za varnost prometa pa bo v času akcije pripravila številne preventivne dogodke na lokalni in državni ravni. Aktivnosti bodo sklenili z državnim tekmovanjem Kaj veš o prometu, ki bo 27. maja. Med različnimi aktivnostmi bodo razdelili 500 kolesarskih čelad, s čimer želijo zlasti povečati njihovo uporabo med mladostniki. Že lani so kupili enajst spretnostnih poligonov za kolesarje, ki si jih lahko šole in občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu izposodijo za različna usposabljanja. Agencija pa je letos podprla kar sedem projektov nevladnih organizacij, ki so namenjeni izključno kolesarjem, in sicer v skupnem znesku skoraj 15.000 evrov. SK


Najbolj brano