Dotakni se živalskega sveta

Udeleženci programa Projektno učenje mlajših odraslih so v sklopu projekta Skrbniki živali organizirali in pripravili veččutno razstavo Dotakni se živalskega sveta, s katero danes v Ajdovščini uradno vstopajo v teden vseživljenjskega učenja (TVU). V njem se bo pod okriljem Ljudske univerze Ajdovščina v sodelovanju z 52 podizvajalci do 30. junija zvrstilo 96 dogodkov.

Za veččutno razstavo so pumovci  v delavnicah izdelali 
modele živali in njihova bivališča. Foto: Pum-O Ajdovščina
Za veččutno razstavo so pumovci v delavnicah izdelali modele živali in njihova bivališča. Foto: Pum-O Ajdovščina

AJDOVŠČINA > Veččutna razstava Dotakni se živalskega sveta je zaključek večmesečnega projekta Skrbniki živali. Udeleženci programa Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-o) so pod vodstvom vodje programa Mojce Volk in mentoric Martine Bratine ter Maje Lemut spoznavali različne živali in se naučili skrbeti zanje. V sodelovanju z Natašo Mohorčič, dobitnico priznanja za promocijo učenja in znanja, so v skrb dobili kuščarja, kačo, želve, ribe, zajčka, paličnjaka in druge živali. Izdelali so jim bivališča, za razstavo pa so iz izbranih materialov izdelali modele živali, ki jih v živo ne bo mogoče spoznati. Predstavitev so opremili z video in audio vsebinami, tako da jo je mogoče doživeti z različnimi čutili.

“Z veččutno razstavo želimo izbrane živali in njihov življenjski prostor predstaviti in približati vsem ljudem, od najmlajših do starejših, od polnočutnih pa do tistih, ki imajo okvare posameznih čutov, na primer slepih in slabovidnih. Ljudi želimo spodbuditi, da pri svojem delu, učenju in nasploh v življenju čim večkrat vključujejo vse svoje čute, saj tako njihovo znanje postaja še kakovostnejše, bogatejše in uporabnejše,” je o zanimivem projektu povedala mentorica Maja Lemut.

Razstava bo od danes naprej na ogled v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, ki je tudi letos območna koordinatorka tedna vseživljenjskega učenja v ajdovski in vipavski občini. Tu se bo letos v sodelovanju z 52 društvi, zavodi, organizacijami in posamezniki do konca junija zvrstilo 96 različnih lokalno obarvanih prireditev. “Letos želimo poudariti sodelovanje različnih generacij in TVU približati skupinam, ki so običajno odrinjene na družbeno obrobje, brezdomcem, brezposelnim, migrantom, materam samohranilkam, osebam s posebnimi potrebami. Povabili smo jih, da se vključijo v delavnice in tudi sami oblikujejo program TVU,” je povedala organizatorka izobraževanja odraslih Ksenija Sulič.

Med skupnimi akcijami bo ljudska univerza z Andragoškim centrom Slovenije v juniju organizirala nacionalni strokovni posvet o spodbujanju razvoja temeljnih zmožnosti zaposlenih.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano