Presenetil tudi sebe

Vožnji na čas pravijo tudi ura resnice. Na deseti etapi dirke po Italiji je bila za nekatere kolesarje trpka, za druge pa sladka. Jan Tratnik je včeraj osvojil presenetljivo enajsto mesto.

Jan Tratnik (levo) je odlično odpeljal prvi kronometer na 
letošnjem Giru.
Jan Tratnik (levo) je odlično odpeljal prvi kronometer na letošnjem Giru. 

PERUGIA > Da se Idrijčan dobro znajde v kronometrih, je v preteklosti že dokazal, a konkurenca na Giru daje včerajšnjemu dosežku povsem drugačno razsežnost. Jan Tratnik si še v ponedeljek ni bil na čistem, kako se lotiti vožnje na čas. Negotovost so le še stopnjevale težave z menjalnikom, ki so bile odpravljene tik pred startom.

”Ni bilo več kaj dosti premišljevati. Sam pri sebi sem se odločil, da odpeljem uvodni ravninski del na polno, potem pa bom videl, kako in kaj. V predlanskem svetovnem prvaku v kronometru Vasil Kirjenka sem imel določen kazalec, koliko sem hiter in predvsem ali velja vztrajati na polno do konca. Po polovici kronometra sem se zelo dobro počutil, Noge so me hitro nesle in nisem popuščal niti v zadnjem odseku z močnim nasprotnim vetrom. Na cilju sem bil prepričan, da sem odpeljal odličen kronometer, nisem pa vedel, kakšen rezultat mi bo prinesel. Pred startom etape bi takoj podpisal za uvrstitev okrog 20. oziroma 25. mesta. Malo mi je sicer žal, za tistih nekaj sekund, ki so me stale še boljše uvrstitve,” je povedal Tratnik, potem ko mu je ura sprva izmerila celo osmi čas. Ob objavi uradnih rezultatov pa je dobil še pet sekund kazenskega pribitka, ker naj bi vozil v zavetrju Kirjenke.

Skupni vrstni red - 1. Dumoulin (Niz), 2. Quintana (Kol) + 2.23, 3. Mollema (Niz) 2.38, 4. Pinot (Fra) 2.40, 5. Nibali (Ita) 2.47,..., 14. Polanc (Slo) 6.51.

Kakorkoli, Tratnik se je v 40-kilomerski vožnji na čas, izkazal. Za novo rožnato majico, Nizozemcem Tomom Dumoulinom, ki je bil včeraj razred zase, je zaostal dve minuti in 18 sekund. Le dobrih deset sekund pa je Idrijčana ločilo od Italijana Vincenza Nibalija, ki je etapo končal na šestem mestu. Zato pa je Tratnik prehitel tudi Francoza Thibauta Pinota in do včeraj vodilnega v skupnem seštevku Kolumbijca Naira Quintano, ki je na 23. mestu zaostal dve minuti in 53 sekund. Zelo dobro se je odrezal tudi Jan Polanc, ki je kronometer končal na 15. mestu. Kristijan Koren se pred današnjo zahtevno etapo s štirimi gorskimi cilji ni naprezal na vso moč in je zaostal šest minut in 23 sekund. ASO


Najbolj brano