Varčujejo na revnih

Torkovo preoblikovanje prvega policijskega sindikata v stavkovni odbor in najverjetneje današnje preoblikovanje drugega bi moralo pri vladi prižgati rdečo luč alarma. Dobro leto pred volitvami in slabo leto po koncu najdaljše policijske stavke je za vlado vse prej kot pametno, da policisti znova namesto radarjev primejo za transparente.

Pa ne samo za vlado in strankarske veljake, ki bi radi še štiri leta dobro zaslužili med “služenjem ljudstvu”, ampak tudi za celotno družbo bi to dejanje moralo predstavljati alarm. Res mora biti nekaj hudo narobe pri tistih, ki nas vodijo, da se po koncu hude krize in zategovanja pasu še niso lotili popravljanja krivic tistim z najnižjimi plačami v policiji. Kako popraviti krivice, kako čistilki na policijski postaji zvišati plačo vsaj do minimalca, bi morali načrtovati še pred krizo in zdaj to le uresničiti.

Vlada bo razumljivo odgovarjala, da ne gre le za policiste in policijo, ampak tudi za druge javne uslužbence, ki da jim mora popraviti materialno stanje. In tako bomo po treh letih vladanja sedanje oblasti namesto trdnih temeljev plačnih razmerij, ki bi veljali še naslednja dva mandata, spet pristali v skledi s kovanci, kjer mešajo in mešajo, dokler niso zadovoljni eni ali drugi.

Kaj je lahko bolj sramotnega za državo, kot da je njen policist ali drugi uslužbenec policije ob svojem delu revež? In kaj je lahko slabše za našo družbo kot to, da imamo nezadovoljno policijo in vojsko? V redu, bodo rekli ciniki, to sta samo dve ustanovi, prek katerih vlada kupuje socialni mir skoraj 17.000 zaposlenim.

Prav, če nekateri na vojsko in policijo gledajo skozi to perspektivo. Ampak socialni mir se kupuje tudi na nešteto dobro plačanih uradniških mestih, ki jih zaseda elita. Tem se ni treba pogajati o plačilu nadur, ti dobijo dnevnice, dodatek za pripravljenost, za ločeno življenje ... Samo za tiste najrevnejše vedno zmanjka. No, pa saj je še Bog, pravijo, najprej sebi brado ustvaril, mar ne?


Preberite še


Najbolj brano