Vetrničarji se povezujejo

Šest družb, ki so že gradile vetrne elektrarne v Sloveniji, ali to še nameravajo, je ustanovilo Gospodarsko interesno združenje (GIZ) vetrne energije. Med njimi so tudi vse tri, ki načrtujejo primorske vetrne elektrarne.

Načrtovalci vetrnih elektrarn so se povezali v gospodarsko 
interesno združenje. Foto: Bogdan Macarol
Načrtovalci vetrnih elektrarn so se povezali v gospodarsko interesno združenje. Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA > “Gospodarsko interesno združenje vetrne energije smo ustanovili, ker verjamemo, da lahko Slovenija na področju obnovljivih virov energije, še posebej pri izkoriščanju energije iz vetra, prispeva k uresničevanju ciljev energetske politike Evrope. Verjamemo tudi, da lahko na srednji in dolgi rok s povečanjem obnovljivih virov zagotovimo dovolj energije za rast družbe na trajnostni način. Prek GIZ-a želimo prispevati k odgovornejšemu odnosu do okolja,” pravi predsednik GIZ vetrne energije Janez Grošelj, ki prihaja iz Petrola, enega od članov združenja.

GIZ bo usklajeval in zastopal skupne interese članov, omogočil ustrezen okvir investicijskega potenciala, promoviral vetrno energijo in sodeloval pri “oblikovanju konkretnih politik in pristopov države in vseh vključenih subjektov za učinkovito uveljavitev energetskih pobud in projektov s področja izkoriščanja vetrne energije,” pravi poslovodja združenja Mojca Grobelnik.In dodaja: “GIZ vetrne energije smo ustanovili z namenom, da vetrnice postanejo realnost tudi v Sloveniji.”

Združenje je ustanovilo šest družb, k včlanitvi pa vabijo še druge. Med člani so poleg Petrola še Alpski vetrni park, družba za proizvodno vetrne energije iz Arje vasi, Zavod za razvoj gospodarstva iz Rogaške slatine ter vse tri družbe, ki so že gradile na Primorskem, ali to še nameravajo: AAE, ki je postavila vetrno elektrarno pri Dolenji vasi, Vepa, ki načrtuje vetrni park Senožeška brda, in Amicus z načrti za vetrno elektrarno Zajčica.

Ni pa v združenju družbe Razdrt, ki je postavila vetrnico pri Razdrtem, niti Dravskih elektrarn, ki želijo graditi vetrne elektrarne na Ojstrici na Koroškem.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano