Bo sodna preiskava razkrila motiv krutega umora?

Koprsko sodišče je za 30-letnega Izolana, ki je prejšnji teden umoril očeta, že uvedlo preiskavo, prav tako je odredilo izvedensko mnenje psihiatrične stroke, kot je predlagala okrožna državna tožilka. Izolan je, kot smo poročali, od sobote v priporu v mariborski enoti forenzične psihiatrije.

Pred tednom dni je Izolane pretresel umor, ki se je zgodil v 
Ulici Sergeja Mašere. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Pred tednom dni je Izolane pretresel umor, ki se je zgodil v Ulici Sergeja Mašere. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da so osumljenega Izolana v enoto mariborske forenzične psihiatrije iz koprskega pripora premestili potem, ko ga je pregledal psihiater. Iz koprskega pripora so ga namreč po odredbi preiskovalne sodnice odpeljali v psihiatrično bolnišnico v Idrijo, po pregledu pa premestili v Maribor.

Državna tožilka je z zahtevo za preiskavo predlagala sodišču, da postavi izvedenca psihiatrične stroke, ki bo ugotavljal tudi osumljenčevo (ne)prištevnost v času storitve kaznivega dejanja. Izolan se je zaradi duševne bolezni že zdravil v psihiatrični bolnišnici, policisti so zdravstvenemu osebju dvakrat pomagali tudi pri prisilni hospitalizaciji. Kot je znano, je 30-letni M.S. očeta umoril, ko sta bila v hiši v izolski Ulici Sergeja Mašere sama doma. Najprej naj bi ga brutalno pretepel, nato pa ga je še obglavil, policisti so na krvavih tleh poleg kladiva našli še žago.

Na sodišču so pojasnili, da obdukcijskega zapisnika še niso prejeli, zato točen vzrok smrti 59-letnika še ni znan.

Umor v Lukovcu: izvedensko mnenje še čakajo

Primorce je letos pretreslo že več krvavih dogodkov, poleg še enega umora v Izoli - sredi februarja je 36-letni Stefan L. večkrat zabodel 53-letno žensko - tudi grozljiv dvojni umor v vasi Lukovec pri Štanjelu. Marca je 35-letni Marko Abram umoril 80-letno staro mamo in 31-letnega brata. Policisti so v stari kraški hiši naleteli na srhljiv prizor. V dveh ločenih prostorih sta ležali obglavljeni trupli, glavi umorjenih pa so našli v peči centralne kurjave. Sodna preiskava v tem primeru še ni končana, predsednica sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da sodišče še ni prejelo izvedenskega mnenja psihiatrične stroke. Ko bo to prispelo na sodišče, bo preiskava končana in spis bodo poslali na tožilstvo. Abram je vse od aretacije po umoru v koprskem priporu, Stefan L. pa v mariborski enoti forenzične psihiatrije.

Leta 1989 je podobna tragedija pretresla Vogrine

Grozljivi umori, pri katerih morilec obglavi trupla, so v zgodovini že pretresali slovensko javnost. Pred skoraj tremi desetletji so obglavljeno truplo našli v vasi Vogrsko. Tragični dogodek se je zgodil 14. marca leta 1989. O umoru so poročale Primorske novice, zabeležen pa je tudi v knjigi muzeja organov za notranje zadeve. Tast je ponoči slišal ropot na dvorišču, opazil je 33-letnega zeta, ki je na neograjen balkon postavil lestev in tolkel po oknu ženine spalnice. Tast je prišel na balkon in zeta, skupaj z lestvijo porinil na dvorišče, tako da je padel 2,5 metra globoko.

Takrat 55-letni tast je nato odšel po nož in zeta, ki je obležal na dvorišču, najprej zabodel v prsni koš, zatem pa mu je odrezal glavo. Truplo in glavo je odvlekel do greznice in ju vrgel vanju. Nazadnje je z vodo spral krvave sledi na dvorišču. V Primorskih novicah smo takrat poročali, da so osumljenega po nalogu preiskovalne sodnice novogoriškega sodišča odpeljali na zaprti oddelek idrijske psihiatrične bolnišnice. Domačini se še danes, predvsem ko se zgodijo podobni primeri, še vedno pogovarjajo o tej tragediji. “Spomin na to je še živ,” nam je povedal eden od domačinov.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano