Kipa ne bodo umaknili, namestili bodo obvestilo

Enega od kipov v parku Sonce v Luciji, za katerega nekateri starši opozarjajo, da je nevaren, ker njihovi otroci med igro v odprtino vtikajo glavo, ne bodo umaknili na Forma vivo na Seči. V park bodo zgolj namestili obvestilo, da umetnine niso igrala.

Nekateri starši pravijo, da malčki v igri 
vtikajo glavo v odprtino na kipu, nato pa je 
ne morejo izvleči ven. Foto: Arhiv Pn
Nekateri starši pravijo, da malčki v igri vtikajo glavo v odprtino na kipu, nato pa je ne morejo izvleči ven. Foto: Arhiv Pn

LUCIJA > V park Sonce bodo torej na vstopno tablo dodali opozorilo, da kipi niso igrala. “Upamo, da bo obiskovalke in obiskovalce vseh starosti spodbudila k bolj primernemu odnosu do razstavljenih skulptur,” se nadejajo v piranski občini.

Ena od mamic, ki je izkušnjo doživela tudi s svojim otrokom, je ogorčena. Upala je, da bosta piranska občina in Obalne galerije Piran, ki so lastniki kipov v parku Sonce in skrbniki Forma vive, vendarle našli primerno rešitev. “Vsaj luknjo bi lahko zamašili s kakšno mrežico,” meni. “Le še vprašanje časa je, kdaj se bo zgodila hujša nesreča, če kdo ne bo primerno in hitro ukrepal,” je prepričana sogovornica, ki želi ostati neimenovana. “Lahko jih je sram, da s tako lahkotnostjo prezirajo tako resne zadeve,” ne more razumeti razburjena mamica.

Spomnimo, da gre za kip italijanskega kiparja Renza Duranteja, ki je pred dvema letoma z njegovima slovenskima kolegoma Markom Zelenkom in Miho Pečarjem sodeloval na simpoziju Forma viva na Seči. Ravnateljica Obalnih galerij Piran Jelka Pečar pravi, da bi bila prestavitev tega kipa na Formo vivo na Seči in od tam kakšnega drugega v Lucijo kar velik finančni zalogaj. Namestitev mrežice na odprtino pa ne pride v poštev, ker ne smejo posegati v avtorjevo izvirno delo, saj so njegove avtorske pravice zaščitene. NH


Najbolj brano