Meje jezika jih ne omejujejo

Predstava dijakov, ki bo danes ob 17.30 uri v kulturnem domu v Postojni, bo vrhunec in hkrati zadnje dejanje dvodnevnega srečanja dijakov, ki jih je v šolski center pripeljal projekt Key Comps.

Skupina srednješolcev iz devetih evropskih držav  se je včeraj 
in  danes mojstrila v znanju treh tujih jezikov.       Foto: Arhiv Šolski Center Postojna
Skupina srednješolcev iz devetih evropskih držav se je včeraj in danes mojstrila v znanju treh tujih jezikov.  Foto: Arhiv Šolski Center Postojna

POSTOJNA > Postojnski srednješolski center ta teden gosti zaključek tri leta trajajočega projekta Key Comps, ki ga je v okviru programa Erasmus+ izvajal skupaj z devetimi šolami iz različnih evropskih držav, iz Postojne so v njem sodelovali gimnazijci. Namen vsega je bil pri srednješolcih razvijati ključne kompetence na več področjih.

Včeraj in danes se se zbrani v postojnski ustanovi posvečali znanju tujih jezikov. Delovni jezik na delavnicah za dijake in za učitelje je bila angleščina, v neformalnih pogovorih pa so se udeleženci sporazumevali še v italijanščini in španščini. Poleg tega so vsi skupaj znova (kot na prejšnjih snidenjih) spoznavali posamezne besede in njih zveze v jezikih sodelujočih, kar pomeni še v portugalščini, madžarščini, poljščini, slovaščini, turščini in seveda slovenščini. “Spoznavanje jezika, življenja in kulture drugih nas bogati, uči sprejemanja in sočutnosti,” so o pomenu tega med drugim zapisali v šolskem centru.

Delo se je odvijalo v osmih manjših skupinah, ki so jih vodili slovenski mladenke in mladeniči, raziskovali so slovensko kulturno dediščino pod Unescovo zaščito in pripravljali vprašanja za enega od izbranih kulturnih spomenikov. Vprašanja so bila strukturirana po korakih - od najtežjega k najlažjemu.

Danes bo zaključek srečanja in projekta hkrati, in sicer s prireditvijo Meje mojega jezika niso meje mojega duha v postojnskem kulturnem domu. Sodelujoči srednješolci bodo prek igre in pesmi - v obliki mjuzikla - predstavili značilno življenje najstnika v okolju, iz katerega prihaja. NR


Najbolj brano