Najboljši je Ponedeljek

Žirija 12. literarnega natečaja Lapis Histriae je nagrado podelila kratki zgodbi Ponedeljek, ki jo je napisal Davor Ivankovac iz Vinkovcev.

Davor Ivanjkovac, letošnji dobitnik nagrade Lapis Histriae (desno) med literarnim branjem na dvorišču 
umaške galerije Marin. Foto: Maksimiljana Ipavec
Davor Ivanjkovac, letošnji dobitnik nagrade Lapis Histriae (desno) med literarnim branjem na dvorišču umaške galerije Marin. Foto: Maksimiljana Ipavec

UMAG > Na mednarodni literarni natečaj za kratko prozo Lapis Histriae, ki sodi pod okrilje Foruma Tomizza, je letos prispelo 98 kratkih zgodb v hrvaškem, slovenskem, italijanskem, bosanskem in srbskem jeziku. Razpisana tema je bila Laž, žirija, v kateri so bili Marko Sosič, Laura Marchig in Tea Tulić pa se je za najboljšo zgodbo natečaja razglasila kratko zgodbo 33-letnegaDavorja Ivankovca.Njegova zgodba Ponedeljek se dogaja v neimenovani hrvaški provinci, kjer po koncu vojne vladajo lokalni šerifi, revščina in nasilje ... Žirija je v utemeljitvi zapisala, da se glavni junak v zgodbi distancira od okolja, v katerem živi in se njegovi mentaliteti na koncu tudi zoperstavi, a pri tem ne prekinja vezi s ponižanimi in razžaljenim svetom: “Ta zgodba je svojevrstna vložitev tožbe 'v imenu nas, revnih.' Ponedeljek Davorja Ivankovca je delo izjemne lucidnosti, umetniške moči in humanosti.” Denarno nagrado v višini 1500 evrov in umetniško skulpturo Ljuba de Karine so letošnjemu nagrajencu podelili minuli petek na Forumu Tomizza.

MI


Najbolj brano