V Kobilarni Lipica danes dan lipicanca

Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije bosta danes praznovala 437. rojstni dan lipicanca. V ta namen pripravljajo celodnevno dogajanje, katerega vrhunec bo gala predstava najlepših lipicancev in konjeniških gostov. Celodnevna prireditev se sicer pričenja ob 10. uri s tekmovanjem vpreg v maratonski vožnji.

Gala predstava ob 15. uri bo prikazala slovenskega lipicanca 
kot izjemnega vprežnega konja, kot odličnega konja za mlade 
ljubitelje konjeništva in tudi v glasbeno-plesnih točkah. Foto: Lea Kalc Furlanič
Gala predstava ob 15. uri bo prikazala slovenskega lipicanca kot izjemnega vprežnega konja, kot odličnega konja za mlade ljubitelje konjeništva in tudi v glasbeno-plesnih točkah. Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > Obiskovalci si bodo nato ogledali letošnja lipicanska žrebeta v izpustu pred hlevi na Borjači. Sledile bodo predstavitve vpreganja in kovanja lipicanskih konj, otrokom bodo namenjene kreativne ustvarjalnice in delavnica s poniji, so v vabilu na prireditev zapisali v Kobilarni Lipica.

19. maja je minilo 437 let, odkar je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa. S tem je postavil temelj današnje kobilarne v Lipici. Ta dan pa šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj.

Gala predstava ob 15. uri bo prikazala slovenskega lipicanca kot izjemnega vprežnega konja, kot odličnega konja za mlade ljubitelje konjeništva in tudi v glasbeno-plesnih točkah. Med zadnjimi, za veliki finale, bodo na hipodrom prišli izbrani žrebci Lipiške šole klasičnega jahanja s spektakularnimi skoki. Za njimi bodo zaključek praznovanja pripravila še letošnja žrebeta, ki bodo v spremstvu svojih mater, plemenskih kobil Kobilarne Lipica, prišla na hipodrom.

Ob koncu tedna pripravljajo v Lipici tudi državno prvenstvo v vožnji vpreg, ki se je v soboto začelo z dresurno in spretnostno vožnjo in se bo danes dopoldan zaključilo z adrenalinsko maratonsko vožnjo, ki bo obenem pomenilo finale državnega prvenstva.

STA


Najbolj brano