Drugi tir zaznamoval tudi začetek majske seje DZ

Burna izmenjava mnenj o drugem tiru je zaznamovala tudi začetek majske seje DZ. Poslanec SDS Ljubo Žnidar je premierju Miru Cerarju med drugim očital, da se zakonu, ki ga je potrdila vladna koalicija, že na daleč vidi, da daje pravno podlago finančnim mahinacijam na projektu. Cerar je očitke zavrnil in ponovil, da vlada projekt vodi transparentno.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Žnidar je v poslanskem vprašanju premierju uvodoma izpostavil, da vsi razumejo nujnost in potrebo po izgradnji drugega tira, vendar nikakor na način, kot se ga je lotila vladna koalicija.

Kot je naštel, je vlada najprej ustanovila podjetje 2TDK za izgradnjo drugega tira in na račun položila 200 milijonov evrov brez kakršnihkoli osnovnih parametrov, ki bi zasnovali okvir poteka izgradnje. Med drugim je poudaril, da ni bilo sprejetega nobenega investicijskega programa za projekt, prav tako ne potrebna dokumentacija, na podlagi katere bi bilo moč podati ceno projekta.

"Nadalje ste s koalicijsko večino sprejeli zakon, ki družbi 2TDK podeljuje koncesijo za 45 let in jo razbremenjuje kakršnekoli odgovornosti za koncesijski čas. Na daleč se vidi, da zakon daje pravno podlago za finančno mahinacijo na tem projektu," je bil kritičen Žnidar.

Premier Cerar je očitke opozicijskega poslanca zavrnil in spomnil, da projekt uživa podporo mednarodnih institucij, ki imajo za projekte, v katerih sodelujejo, zelo visoke kriterije. Kot je dejal, ga podpirajo Evropska komisija, agencija Jaspers in Evropska investicijska banka. Prav tako projekt podpira pet držav, poleg štirih zalednih tudi Španija.

Celotno financiranje projekta pa je po zagotovilih premierja zastavljeno tako, da v najmanjši meri bremeni davkoplačevalce.

Tudi Cerar je bil oster do opozicijskega poslanca in dejal, da vsi poudarjajo, da bi drugi tir radi imeli, "zdaj, ko ga hočemo izvesti, pa spet ni dobro in mečete polena pod noge".

"Preseneča me tudi, da se nekateri skrivate za referendumsko pobudo gospoda Vilija Kovačiča kot neke civilne iniciative, zadaj pa se dogaja vse drugo, nek politični scenarij, ki ima samo en namen, drugi tir potegniti v zgodbo politične kampanje," je dejal premier in poudaril, da je projekt preveč pomemben, da bi ga obravnavali kot del politične igre.

Žnidar je po drugi strani vztrajal, da bi morala vlada že pred letom preveriti druge možnosti za izgradnjo projekta, ki so jo pripravili v več iniciativah, tako bi že danes vedeli, ali je katera od možnosti bolj gospodarna. Zdi se mu sicer povsem logično, da se zbirajo podpisi za referendum, saj verjame, da državljani ne bodo več podpirali negospodarnega trošenja javnega denarja.

STA


Najbolj brano