Rotterdam še kar v deliriju

V največjem evropskem pristanišču Rotterdamu te dni slavju ni videti konca. Tamkajšnjemu Feyenoordu je namreč po dolgih 18 letih čakanja vendarle uspelo ponovno postati najboljši klub na Nizozemskem.

 Foto: STA
Foto: STA

ROTTERDAM > Rdeče-beli so v zadnjem krogu doma s 3:1 ugnali Heracles, k zmagi pa je vse tri zadetke prispeval zimzeleni napadalec, 36-letni Dirk Kuyt. Ajax je ob koncu zaostal za točko. Mesto praznuje že ves teden, na ulici pa je nogometaše pričakalo več kot 100.000 pristašev. Ti so v zadnjih sezonah trpeli ob klavrnih predstavah svojih ljubljencev. Najbolj boleč je bil poraz proti rivalu PSV leta 2010 kar z 0:10. Klub je bil tedaj s 43 milijoni dolga povsem na dnu, prodal je najboljše igralce ter se povsem posvetil lastni mladinski šoli. Po letih dela je zdaj požel zaslužen uspeh.

Spartak tudi z Gorenjem

Duška s proslavljanjem naslova so si dali tudi pri Spartaku iz Moskve; eden od njegovih pokroviteljev je tudi slovensko podjetje Gorenje. Spartak je bil od leta 1992 kar devetkrat zapored državni prvak Rusije, nato pa so na naslov čakali do letošnjega maja. Veliko slavje tri kroge pred koncem prvenstva je po 16 letih suše razumljivo. Od avgusta lani moštvo vodi Italijan Massimo Carrera, nekdanji pomočnik Antonia Conteja pri Juventusu in v italijanski reprezentanci.

Prvi državni naslov si je sinoči na Hrvaškem po zmagi s 4:0 nad Cibalio krog pred koncem zagotovila Rijeka, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek.

Naslova se v angleški premier ligi veseli tudi Conte. Vso konkurenco si je pokoril s Chelseajem, za katere je to šesti državni naslov, že peti v obdobju lastnika Romana Abramoviča. Presenetljivi lanski prvak Leicester City sezono končuje na sredini lestvice, le nekaj točk nad mesti, ki so vodile v drugo ligo.

Nogometaši torinskega Juventusa so si krog pred koncem državnega prvenstva, zagotovili rekordni šesti zaporedni naslov prvaka in skupno 33., potem ko so s 3:0 premagali Crotone. Juventus ima krog pred koncem štiri točke prednosti pred Romo in pet pred Napolijem. Juve tako ostaja v igri za tri lovorike. Italijanski pokal že ima v žepu, od včeraj tudi državni naslov, 3. junija pa bo igral še v finalu lige prvakov proti Realu.

Na Portugalskem se je do četrte zaporedne lovorike dokopala Benfica. Skupno je za orle to že 36. državni naslov. Porto ima na večni lestvici devet lovorik manj. Zadnjič je Porto v seriji slavil med letoma 2006 in 2009. Rdeči Lizbončani in modri s severa države si naslove izmenjujejo zadnjih 14 sezon.

Spal s spomini na Rejo in Capella

Zanimiva zgodba prihaja iz soseščine. Novi član prve italijanske lige bo v prihodnji sezoni Spal iz Ferrare. Belo-modri se med elito vračajo po dolgih 49 letih! Še lani so igrali v tretji ligi, se od tam povzpeli v drugo, letos pa so že pred koncem tekmovanja slavili v serie B. Na Spal imata lepe spomine tudi dve trenerski legendi, goriški Slovenec Edy Reja in Furlan Fabio Capello. Reja je za ekipo iz Ferrare igral med letoma 1963 in 1968, ko sta omenjena tvorila udarni dvojec na sredini igrišča pri slavju Spala v mladinskem prvenstvu Italije.

Novo najboljše moštvo v državi so dobili tudi v Franciji. Potem ko je sceno zadnja leta obvladoval ultra bogati Paris SG, ga je letos presenetil Monaco. Ta se je zadnjič na prvo mesto zavihtel davnega leta 2000, pred štirimi sezonami pa je celo nastopal v drugi ligi. Toda letos je ekipa iz kneževine z mešanico izkušenih in mladih igralcev premagala vse, dolgih nosov pa so ostali v prestolnici. Domači naslovi pa Parižanom niso več dovolj, želijo si lige prvakov. Toda letos so pogoreli na obeh črtah. To je osmi naslov za Monaco, več jih imata le St. Etienne (deset) in Marseille (devet).PETER MARAŽ


Najbolj brano