Trump v Izraelu svari pred iransko grožnjo

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na srečanju z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom posvaril pred Iranom, ki po njegovim besedah predstavlja grožnjo Izraelu in njegovim arabskim sosedam. Dodal je, da Iranu ne bi smeli nikoli dovoliti, da ima jedrsko orožje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

JERUZALEM > Reuven Rivlin, ki je dejal, da bi Iran moral ostati izven “naših meja”, se je ameriški predsedniku zahvalil za delovanje ZDA v Siriji. Dejal je, da obstajajo skrajne meje, ki jih ne bi smeli nikoli prestopiti. Po navedbah nemške tiskovne agencija dpa, naj bi se to nanašalo na ameriški raketni napad sirsko letalsko oporišče kot povračilo za domnevni napad s kemičnim orožjem na sirske civiliste.

Donald Trump je davi prispel v Izrael. V okviru obiska je kot prvi predsednik ZDA v času predsedniškega mandata v Jeruzalemu obiskal staro mesto in baziliko Božjega groba, ki velja za najsvetejše krščansko mesto na svetu. Prav tako je tudi že obiskal Zid objokovanja v Vzhodnem Jeruzalemu. To ozemlje, ki si ga Palestinci želijo za prestolnico bodoče samostojne države, je Izrael zavzel v vojni leta 1967.

Trump je Zid objokovanja obiskal v spremstvu zeta in svetovalca za bližnjevzhodni mirovni proces Jareda Kusherja. Oba sta se mudila v predelu za molitev za moške. Na povsem zasebnem obisku ga ni spremljal nobeden izraelski predstavnik. Sta se pa Zidu objokovanja po navedbah dpa dotaknili tudi Trumpova hčerka Ivanka in prva dama Melania, ki sta molili v predelu za ženske.

V Betlehemu naj bi se ameriški predsednik v torek srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Na Zahodnem bregu se je danes na izraelskih nadzornih točkah zbralo več deset Palestincev, ki so protestirali v podporo okoli tisoč Palestincem, ki v priporu že več kot mesec dni gladovno stavkajo. Proteste so napovedali tudi za torek.

STA


Najbolj brano