V novi številki Primorskih novic preberite

Na ministrstvu za izobraževanje so že pred časom napovedali, da bodo jeseni vsa učna gradiva, učbeniki in delovni zvezki za prvošolce brezplačni. Zdaj so na šole razposlali okrožnici s podatkom, koliko denarja bo država namenila šolam za nakup teh gradiv: 30 evrov za vsakega prvošolca in 16 evrov za učbeniške sklade v poznejših razredih.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Gredo tudi po nahrbtnik, ki je obtičal na edinem grmu v steni

Enota za hitre reševalne intervencije (HRI) deluje na Goriškem že 17 let. Njenih 22 članov je nepogrešljivih predvsem pri vseh nesrečah na zahtevnem terenu, pri iskanju pogrešanih oseb in ob naravnih katastrofah. Letos so posredovali že 15-krat, lani pa 21-krat.

Ovce se vračajo na pivške pašnike

Ovčjerejo, ki ima na Pivškem dolgo tradicijo, vse bolj izpodriva govedoreja, vendar pa se tudi drobnica počasi vrača na pivške pašnike, četudi ji razmere na sploh niso naklonjene.

Roj čebel se je združil v gmoto pod klopco

“Čebele so v roju na trg priletele v nedeljo popoldne. Bilo jih je vse črno,” je opisovala ena izmed stanovalk Vodnikovega trga v Piranu.

Koprski svetniki soglasno za referendum o drugem tiru

Koprski občinski svet je s 27 glasovi od prav toliko prisotnih svetnikov na izredni seji podprl deklaracijo o drugem tiru železniške proge Divača-Koper, s katero nasprotujejo uveljavitvi zakona o njegovi gradnji in podpirajo zahtevo za razpis referenduma.

Kako naprej v mladim neprijazni Idriji?

S sedaj že tradicionalno četvorko in še starejšo tradicijo zažiga “cveka” se je v petek začelo slovo ene zadnjih večjih generacij maturantov od Gimnazije Jurija Vege.

Cvet prvi na Čavnu

Zadnji dnevi so na Primorskem bogati z množičnimi tekaškimi prireditvami. Na ravninski preizkušnji v Petelinjah je bil najhitrejši Andrej Lindič, junak vzpona na Čaven pa je postal Miran Cvet.

Nakupovalni centri tržnicam ne morejo do živega

O tem, zakaj ljudje radi zahajajo na tržnice, in o različnih vlogah tržnice, od družabne do gospodarske in turistične, pripoveduje razstava Tržnica je trebuh mesta - v Tolminskem muzeju bo na ogled do 10. septembra.


Najbolj brano