Koprski občinski svet sprejel celostno prometno strategijo občine

Koprski občinski svetniki so na današnji redni seji med drugim sprejeli celostno prometno strategijo občine, katere namen je zagotoviti boljšo dostopnost in mobilnost prebivalcev ter spodbuditi uravnotežen razvoj vseh načinov mobilnosti. V zvezi s problematiko koprskega pristanišča pa bodo svetniki ponovno zasedali v ponedeljek na izredni seji.

Župan MOK Boris Popovič se je  že seznanil s pismom sveta 
delavcev Luke Koper  in  v ta namen za ponedeljek, 29. maja, 
sklical izredno sejo občinskega sveta, ki bo namenjena samo 
tej točki. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Župan MOK Boris Popovič se je že seznanil s pismom sveta delavcev Luke Koper in v ta namen za ponedeljek, 29. maja, sklical izredno sejo občinskega sveta, ki bo namenjena samo tej točki. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Omenjena celostna prometna strategija temelji na spodbujanju pešačenja kot pomembnem načinu potovanja, optimalnem izkoriščanju potenciala kolesarjenja, oblikovanju privlačnega javnega potniškega prometa, uveljavitvi optimiziranega cestnega prometa ter vzpostavitvi celostnega prometnega načrtovanja.

Strategija je usmerjena predvsem v koriščenje alternativnih oblik mobilnosti, je pojasnil Aljoša Žerjal iz podjetja Harpha Sea, ki je bilo zadolženo za pripravo strategije.

Več prostora za pešce

Konkretno naj bi med drugim do leta 2022 za deset odstotkov povečali območja za pešce, v roku desetih let vzpostavili celovito kolesarsko omrežje iz mestnega središča do primestnih naselij, zniževanje povprečnih hitrosti avtomobilov znotraj območij umirjenega prometa ter postopno zmanjševanje deleža uličnega dolgotrajnega parkiranja v širšem območju mestnega središča do popolne zapore mestnega središča za promet leta 2025.

V ZL so sicer na začetku današnje seje predlagali razširitev dnevnega reda s točko o podpori ključnim razvojnim projektom koprskega pristanišča in obnovitvi podpore o gospodarskih razvojnih prizadevanjih lokalnega okolja in pristanišča za mednarodni promet v Kopru iz leta 2013.

Svet delavcev Luke Koper je namreč danes na koprskega župana Borisa Popoviča naslovil javno pismo, v katerem so ocenili kot nerazumljivo dejstvo, da je razvoj pristanišča ponovno predmet kupčkanja in obračunavanja lokalnih ter političnih sil v primeru ključnih razvojnih projektov, kot sta podaljšanje prvega pomola in novi vhodi v pristanišče.

“Drznemo si reči, da je v tem trenutku vaša napoved o izpodbijanju okoljevarstvenega soglasja za podaljšanje pomola I skrajno neodgovorna in neutemeljena, saj vrača projekt skoraj na začetek,” so očitali županu. Kot so še spomnili v pismu, je Popovič sam marca 2013 podpisal pismo podpore o gospodarskih razvojnih prizadevanjih lokalnega okolja in pristanišča za mednarodni promet v Kopru, kjer se med drugim navaja prizadevanja tako za razrešitev problematike vhodov kot podporo podaljšanju prvega pomola.

V ZL so zato predlagali širitev dnevnega reda današnje seje, da bi občinski svet obravnavali vsebino javnega pisma ter obnovil podporo razvoju pristanišča, ki jo je župan dal že leta 2013.

Izredna seja bo 29. maja

Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič je pojasnila, da se je župan Popovič že seznanil s pismom sveta delavcev in prav v ta namen za ponedeljek, 29. maja, sklical izredno sejo občinskega sveta, ki bo namenjena samo tej točki. Na sejo so zaradi vsebine problematike vabljeni tudi predstavniki Luke Koper, nadzornega sveta družbe in sveta delavcev.

Za razširitev dnevnega reda je glasovalo le pet svetnikov, tako da bo občinski svet na to temo zasedal v ponedeljek.

So pa svetniki danes izglasovali tudi sklep o izstopu Mestne občine Koper iz Skupnosti občin Slovenije (SOS).

Kot je poudarila direktorica občinske uprave Mozetičeva, danes delujejo tri različna združenja občin, pri čemer pa se stališča mestnih občin zaradi njihovih specifik v marsičem razlikujejo od stališč ostalih občin. V preteklosti so potekali pogovori o možnosti združitve vseh treh združenj v enovito organizacijo. Župani mestnih občin so aprila na seji Združenja mestnih občin Slovenije ugotovili, da niso podane možnosti, da bi v kratkem prišlo do združitve, zato so sklenili, da vse mestne občine izstopijo iz SOS ter ostanejo zgolj članice združenja mestnih občin. Razen Velenja in Maribora naj bi podoben sklep sprejele tudi ostale slovenske mestne občine

Kot je izpostavil tudi podžupan Peter Bolčič, bi bile občine z nekim enovitim telesom enakovrednejši partner v pogovorih z vlado oziroma državo. Z izstopom iz SOS si mestne občine nadejajo pohitritev procesa poenotenja različnih združenj občin.

STA


Najbolj brano