Diplomatska afera razburja tako Skopje kot Beograd

Razkritje makedonske televizije Telma v začetku tedna, da je bil med protestniki, ki so konec aprila vdrli v makedonski parlament, tudi srbski diplomat, je povzročilo pravo diplomatsko afero in razburjenje tako v Skopju kot Beogradu. Gre za svetovalca srbskega veleposlaništva v Skopju Gorana Živaljevića.

Srbski premier Aleksandar Vučić Foto: Wikipedia
Srbski premier Aleksandar Vučić Foto: Wikipedia

SKOPJE, BEOGRAD > Makedonsko zunanje ministrstvo je danes na pogovor že poklicalo srbsko veleposlanico v Skopju Dušanko Divjak-Tomić. Prisoten je bil tudi Goran Živaljević, sicer sodelavec srbske tajne službe BIA.

Skopje naj bi že zahtevalo umik Živaljevića iz srbskega veleposlaništva v Skopju. To so nato že zanikali nekateri makedonski mediji, pa tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić. “Gre za popolno neresnico,” je dejal Dačić. Zatrdil je, da na srečanju s srbsko veleposlanico niso govorili o umiku Živaljevića, niti veleposlanici ni bila izročena protestna nota.

V nasilnem vdoru v sobranje 27. aprila je bilo ranjenih okoli 100 oseb, med njimi osem poslancev in 20 policistov. V parlament so vdrli pripadniki nacionalistične stranke VMRO-DPMNE dolgoletnega premierja Nikole Gruevskega. V parlament so vdrli, ker je bil Albanec Talat Xhaferi izvoljen za novega predsednika parlamenta.

Veleposlanica Divjak-Tomić po sestanku na makedonskem ministrstvu ni želela odgovarjati na vprašanja. Izjavila je le, da je “vse povedano”.

Živaljević je v preteklosti makedonskim medijem sam potrdil, da je bil v času napada na sobranje v makedonskem parlamentu. Pojasnil je, da se je želel prepričati, ali so med protestniki tudi srbski državljani, morebitni navijači ali skrajneži.

V odzivu na afero je Dačić poskušal zmanjšati pomen dogodka. Kot je izjavil, srbski diplomat ni storil ničesar, kar bi lahko bila kršitev dunajske konvencije ali diplomatskega protokola. Živaljević je tudi imel nalogo, da Beograd seznanja z dogajanjem v Makedoniji, je še dejal Dačić. Tudi srbski premier Aleksandar Vučić je v odzivu dejal, da je imel srbski diplomat nalogo, da seznanja Beograd z dogajanjem.

Dačić je novinarjem prebral seznam ljudi iz Makedonije, ki so v Srbiji organizirali proteste proti Vučiću ter dodal, da o tem Skopje obveščajo že dve leti.

Na vprašanje, ali pričakuje poslabšanje odnosov z Makedonijo, je Dačić odgovoril, da mandatar za sestavo nove makedonske vlade Zoran Zaev ocenjuje, da morajo to težavo rešiti resorne službe med seboj.

Nekateri srbski mediji so pred tem izrazili dvom, ali je bilo ravnanje srbskega diplomata v celoti v skladu z diplomatskim protokolom. Spomnili so, da se je nad ravnanjem istega diplomata pritoževala tudi Hrvaška, ko je bil do leta 2014 zaposlen na srbskem veleposlaništvu na Hrvaškem.

STA


Najbolj brano