Odbleski razbite ljubezni

Priljubljena italijanska pisateljica Margaret Mazzantini je pred tremi leti med slovenske bralce stopila z romanom Novorojen, temu pa je leto pozneje sledil še Ne premikaj se. Pred kratkim je v zbirki Roman pri Mladinski knjigi izšlo še njeno tretje poslovenjeno delo - Sijaj.

Rim, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V stanovanjskem bloku blizu Tibere živita Guido in Costantino. Poznata se že od otroštva. Odraščata v isti hiši, a v različnih svetovih - prvi je otrok premožne družine, drugi hišnikov sin. Med njima je več razlik kot stičnih točk, najočitnejše so fizične in značajske, pa tudi razredne. Edinec, nekoliko nihilistični in snobovski Guido, ki bralca vodi skozi zgodbo, denimo reče, da hišnikov sin sodi “v razcapano človeštvo, ki s svojo težo obremenjuje zemljo in jo dela žalostno, primerno za strahopetce”.

A med njima se spletejo čustva, ki ju pripeljejo do prve najstniške erotične izkušnje, ki preraste v ljubezen ... Margaret Mazzantini tudi v tokratnem romanu bralca omreži s slogom in s pretanjenim opisovanjem čustvenih stanj svojih protagonistov ter izpiše zgodbo o koščku življenja, ki ostane nedoživeto, izgubi, obžalovanju in - ljubezni. MI

Margaret Mazzantini: Sijaj, prevedla Irena Trenc Frelih, Mladinska knjiga, 389 strani, cena 32,96 evra (trda vezava), 14,55 (žepnica).


Najbolj brano