Tudi v zrelih letih smo lahko privlačne

Z užitkom pogledam za moškimi in ženskami, ki so v zrelih letih, morda s kakšnim kilogramom več, a vselej poskrbijo za svoj videz. Da pridejo, denimo, tudi na tržnico brezhibno urejeni. S tem pokažejo, da se v svoji koži kljub letom dobro počutijo, s pravo izbiro oblačil pa še okrepijo svoje zadovoljstvo in ga tudi pokažejo navzven.

Z vseh reklamnih oglasov se nam v večini smejijo mlajše vitke ženske. Zakaj, hudiča, bi zanemarjali starejše gospe in gospode. Ni lepšega, ko se letom navkljub imamo radi, da smo ponosni na svoje gubice, ki so odraz kakšne zanimive izkušnje, in si tudi v zrelih letih privoščimo kaj lepega, zanimivega in barvitega. Mlajša in srednja generacija imata na izbiro res kopico stilsko dovršenih kombinacij in krojev, da o barvni paleti niti ne izgubljamo besed. Z malo domišljije in volje si vsak najde prav vse, za kar se je namenil po nakupih. Slabšo izbiro imajo starejši ljudje. Tako ženske kot moški.

Pas na elastiko za ženske

“Kam po primerne hlače,” me večkrat pobarajo. Pa sem šla. Na lov za hlačami, ki morajo biti prirejene. To pomeni, da morajo biti krojene z višjim pasom, da lepo zaobjamejo zadnjico in da pri morebitnem sklanjanju spodnja majica in bluzica ne lezeta iz hlač. Večina starejših žensk obožuje hlače s pasom na elastiko. Ta jih še bolj prijetno stisne v pasu in ker se na hlačah naredijo manjše gubice, je zadnjica videti lepša. Seveda se hlače spredaj zapenjajo na gumb in zadrgo, odvisno od materiala.

Ženskam z močnejšimi stegni priporočam, da imajo hlače dodano kakšno gubo, saj bo omogočila lepši padec hlačnic. Če pa želite imeti oprijete hlače, sta dobrodošla odstotek ali dva elastana. Hlače ne bodo toge, pa tudi nošenje bo bolj prijetno. Močnejšim ženskam priporočam enostavne kroje, brez odvečnih žepov in pentelj. Vsi ti dodatki nam optično dodajo še kakšen kilogramček.

Moškim z nekoliko večjim trebuščkom lepo pristojijo hlače, ki imajo spredaj znižan pas. Le tako lahko hlače nosijo nemoteno pod trebuhom, brez nepotrebnega tiščanja in neudobja. To je res odličen kroj, ki je kombinacija obojega - zadaj višje, spredaj nižje. V večjem nakupovalnem centru sem zasledila tudi hlače iz prijetnega, raztegljivega materiala. Pa ne preveč. Dobra mešanica bombaža in viskoze z dvema odstotkoma elastana. Prijetne za vsakodnevno uporabo in lep videz. Barve hlač naj bodo umirjene. Poleg večne črne barve predlagam mornarsko modro, češnjevo rdečo, temno zeleno, barvo gorčice ali čokolade ... Morebiti celo bež za tiste tople poletne dni.

Brez pretiranih dekoltejev

Zgornji deli oblačil naj nimajo preglobokih linij, saj so na dekolteju in vratu ženske starostne gube najbolj poudarjene. Zato priporočam fine, lahkotne rutice in šale, ki delujejo dvojno: zakrijejo kožo, obenem pa ob pravi izbiri barve osvežijo polt in so pravi modni trend. Če se želimo izogniti tem malim dodatkom, so lahko bluzice ali majice pri vratu bolj zaprte.

Opazila sem, da je v naših trgovinah slabša izbira puloverčkov pravih dolžin. Jopica ali pulover starejšim gospem ne moreta segati le do pasu. Veliko bolje bodo videti v daljših jopicah in pleteninah, ki segajo do sredine bokov. Ne vem, kaj proizvajalci razmišljajo, vendar je dejstvo, da je na izbiro bore malo primernih krojev. V večini prodajaln ponujajo puloverje, ki so široki in že na oko absolutno prekratki.

Moški - ob pravi številki srajce - rešijo problem takoj, saj srajco lahko brezhibno zapnejo do konca vratu in tisti malo bolj gosposki si nataknejo še igrivo kravato. Je pa res, da njim ni potrebno ničesar prikrivati. Priznati jim moramo, da jih vsaka dodatna guba in vsak siv las naredijo še bolj šarmantne, še bolj moške. Potihem jim kar zavidam.

Rokavi do komolcev

Ponudba kril in oblek je bolj pestra. Pa tudi proizvajalci bolj logično razmišljajo glede krojev. Rokavi poletnih oblek segajo do komolcev, da prekrijejo zgornji del roke. Barve so umirjene, rahlo strukturirani vzorci so v istem tonu kot obleka. Obleke so ravno prav oprijete, da začutimo ženske obline, in ravno prav široke, da skrijejo pomanjkljivosti, ki jih z leti vsi pridobivamo. Čevlji naj bodo nizki, z nižjimi, stabilnimi petami. Odvisno od tipa ženske in njenega življenjskega sloga.

Sicer pa so spretni šiviljski ali krojaški prsti nedvomno najboljši prijatelj vsake močnejše postave. Poskrbijo, da so oblačila primerno krojena, da so poudarki na pravih mestih in velikost obleke prilagojena telesnim meram.

Metka Albreht


Najbolj brano