Bormio se vrača

Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (Fis) je na koledar prirediteljev tekem svetovnega pokala za prihodnjo sezono po štirih letih spet uvrstilo Bormio z moškim smukom na spektakularni progi Stelvio.

Janez Kocijančič Foto: Stanko Gruden
Janez Kocijančič Foto: Stanko Gruden

PORTOROŽ > Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo začel s tradicionalno veleslalomsko uverturo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom 28. in 29. oktobra. Na sporedu je tudi postaja v Bormiu v Dolomitih, kjer bosta 28. in 29. decembra moški smuk in alpska kombinacija.

Ženska veleslalom in slalom za zlato lisico v Mariboru bosta 6. in 7. januarja, Kranjska Gora pa bo z moškima veleslalomom in slalomom za pokal Vitranc prva postaja po februarski prekinitvi svetovnega pokala zaradi zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu. Sezona bo končana v Aareju, kjer bo leta 2019 tudi svetovno prvenstvo.

Dobra smučarska popotnica

LJUBLJANA > Slovenske smučarske ekipe za olimpijsko sezono, katere vrhunec bodo zimske olimpijske igre v južnokorejskem Pjongčangu, so že sestavljene. Formalno jih bodo potrdili danes na zboru panoge za alpsko smučanje. Alpincem se nasmiha rekordni proračun, ki bi lahko presegel dva milijona evrov. V ekipah za svetovni pokal bosta seveda tudi Novogoričanka Ana Bucik in član ajdovskega Smučarskega kluba Dol Štefan Hadalin.

Smuk Stelvio, na katerem je leta 2009 prvo slovensko zmago na smukih osvojil Andrej Jerman, so odpovedali pred začetkom sezone 2014/2015 zaradi spora z upraviteljem žičnic. Na sporedu tekem svetovnega pokala smučarjev skakalcev in skakalk v prihodnji sezoni ostajata Ljubno in Planica, ki gosti tradicionalni finale sezone, in Rogla kot postaja deskarjev v alpskih disciplinah.

Člani predsedstva Fis so zadnji dan portoroškega zasedanja poslušali tudi predstavitve in poročila o napredkih organizatorjev bodočih svetovnih prvenstev. Ta tema je zanimiva tudi za slovenske ljubitelje zimskih športov na prostem, kajti Smučarska zveza Slovenije (SZS) se še četrtič s Planico poteguje za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, tokrat za prvenstvo, ki bo leta 2023. Edini protikandidat je norveški Trondheim. Gostitelja bodo izbrali na 51. kongresu Fis od 13. do 16. maja prihodnje leto v elitnem grškem letovišču Costa Navarino.

Za organizacijo svetovnega prvenstva v alpskem smučanju leta 2023 se potegujeta francoski Meribel in avstrijski Saalbach-Hinterglemm. Alpsko svetovno prvenstvo leta 2021 bo v Cortini d'Ampezzo, nordijsko pa leta 2019 v Seefeldu in leta 2021 v Oberstdorfu.

“Za naslednji dve sezoni, za kateri smo sprejemali okvirne tekmovalne koledarje, ima Slovenija uresničene svoje interese s slovenskimi prizorišči svetovnega pokala v železnem repertoarju. Uspeli smo s predlogom za prestop dosedanjega avstrijskega reprezentanta v nordijski kombinaciji Tomaža Drumla, pripadnika slovenske manjšine na Koroškem, ki se je odločil, da bo svojo kariero nadaljeval v Sloveniji,” je po seji predsedstva Fis dejal slovenski predstavnik Janez Kocijančič.

Člani predsedstva so prisluhnili tudi svežnju reform z naslovom New Vision (Nova vizija), s katerimi želijo prenoviti in posodobiti alpske discipline in tekmovalni sistem ter ga še bolj približati javnosti ter narediti zanimivejšega in privlačnejšega za pokrovitelje.

“Na žalost gledanost velikih smučarskih tekem v Evropi in v svetu upada namesto, da bi rasla, med drugim je to tudi posledica težav, ki jih imajo različni organizatorji zaradi klimatskih sprememb. Pogovarjali smo se o tem, kaj bi vse bilo treba storiti, da bi se gledanost spet povečala. Od gledanosti je namreč odvisen tudi interes gospodarstva za sodelovanje z nacionalnimi smučarskimi zvezami, organizatorji smučarskih tekmovanj in z mednarodno smučarsko federacijo,” je dodal Kocijančič.

Med drugim se obeta odprava tekem v alpski kombinaciji, kar je posledica vse večje specializacije tekmovalcev na zgolj tehnične ali hitre discipline. Nastalo vrzel bodo skušali zapolniti s paralelnimi tekmami, tudi mestnimi. Alpska kombinacija, ki je krasila izumirajočo oziroma že povsem izumrlo smučarsko vrsto vsestranskih smučarjev, naj bi bila v skladu s predlogi tako zadnjič na sporedu na SP v Aareju leta 2019. O tem še ni bilo sprejete dokončne odločitve. Negotova je tudi usoda superveleslaloma v sedanji obliki zaradi velike podobnosti s smukom ali veleslalomom. Spremembe se ne bodo nanašale na OI 2018 v Pyeongchangu. STA, NR


Najbolj brano