Ljubezen ob začetku poletja

V kompleksu, kjer v Umagu sicer “stanuje” tenis, je od prejšnjega četrtka pa do včeraj domovala glasba. Šest odrov - največji je meril skoraj 300 kvadratnih metrov - je približno 25.000 obiskovalcem iz Hrvaške, Slovenije, Italije in drugih evropskih držav ponudilo nastope več kot 70 izvajalcev. Osrednje ime prvega Sea Star festivala so bili britanski The Prodigy, ki so občinstvo obnoreli v petek.

The Prodigy so predstavili svoj  šesti studijski album The Day 
is My Enemy in nanizali vrsto starih hitov.   Foto: Julien Duval
The Prodigy so predstavili svoj šesti studijski album The Day is My Enemy in nanizali vrsto starih hitov.  Foto: Julien Duval

UMAG > Liam Howlett, Keith Flint in Maxim z bendom The Prodigy so po besedah organizatorjev umaški koncert razglasili za enega najboljših na aktualni turneji. Množici pod odrom so dih vzeli z uspešnico Breath, ji nato postregli s skladbami s šestega studijskega albuma The Day is My Enemy, vmes nanizali vrsto uspešnic - od Firestarter, Nasty, Smack My Bitch Up, Omen, Voodoo People - v dodatku pa so odigrali še kultno No Good (Start the Dance).

Pred njimi so občinstvo do vrelišča popeljali energični, srčni, duhoviti in družbenoangažirani Dubioza kolektiv. Preseči moramo zgodovinske zamere med levimi in desnimi in zaplesati, se objeti ter zapeti v duhu medsebojnega spoštovanja, so sporočili razgreti množici in ji v poslušanje ponudili najnovejši komad Himna generacije, ki je nekaj ur prej svetovno radijsko premiero doživel na Valu 202. Generacije na prvem Sea Star festivalu so bile različne in, kot kaže, je organizatorjem, ekipi festivala Exit, uspelo doseči, kar so želeli. “Povezovanje in regionalno sodelovanje sta del naše družbene misije, ki je temelj festivala Exit že od prvega trenutka. Vesel sem, da bo Umag postal del Exitove globalne zgodbe, in to ravno v času, ko mineva 50 let od slovitega leta ljubezni, leta 1967,” je dejal direktor festivala Dušan Kovačević, ki je v petek, na odprtju festivala, med drugim povedal še, da je Sea Star že pred začetkom presegel pričakovanja. Obetali so si približno 7000 obiskovalcev na dan, a izkazalo se je, da jih je bilo vsaj trikrat več. Z novim festivalom želijo poslušalcem ponuditi več kot le glasbo: mlade iz držav nekdanje Jugoslavije bi radi spodbudili, naj se družijo v duhu ljubezni in prijateljstva, ne pa sovraštva.

Vzdušje na festivalu je bilo res takšno; o nestrpnosti ali grobosti ni bilo ne duha ne sluha. Tudi v sobotni noči pred Areno Nautilus, ki je bila pretesna za vse navdušence nad glasbenim svetom DJ Umeka. Za vstop na njegov nastop je bilo treba čakati tudi po 20 minut. Barve slovenskih glasbenikov so na prvem Sea Star festivalu zastopali še DJ Aney F, ki se mu že odpirajo vrata na tuja tržišča, in kamniški alternativni hip-hoperji Matter.

Sobotni večer je občinstvu ob nastopih hrvaških zasedb Pips, Chips & Videoclips, Elemental in Brkovi in italijanskega DJ-a Spillerja med drugim prinesel druženje z velikanoma elektro scene, Paulom Kalkbrennerjem ter Fatboyjem Slimom. Ta je v Umagu nastopil že pred sedmimi leti, tokrat pa je poleg komadov z albuma Eat, Sleep, Rave, Repeat, ki ga je izdal leta 2013, množico razgrel še s številnimi uspešnicami; med njimi so bile tudi Rockafeller Skank, Right Here, Right Now in Push the Tempo.

Berlinski DJ Kalkbrenner je v Umagu predstavil nov set Back to the Future, s katerim oživlja duh rave scene iz devetdesetih let, nastop pa je sklenil, ko je nad zalivom vzšlo sonce.

Festival se je končal sinoči z nastopom turškega DJ-a in producenta Mahmuta Orhana.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano