Še ena aretacija v povezavi z napadom v Manchestru

Britanska policija je v povezavi s terorističnim napadom v Manchestru pred tednom dni danes v kraju Shoreham-by-Sea aretirala 23-letnega moškega. Policija je sporočila, da je bil moški aretiran zaradi suma terorističnih kaznivih dejanj.

Fotografija je simbolična. Foto: Dave Conner/Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Dave Conner/Wikipedia

LONDON > Policija je sporočila, da je opravila hišne preiskave na predelu Whalley Range v Manchestru in predelu Chester v Cheshiru.

V povezavi z napadom po koncertu ameriške pevke Ariane Grande, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi, so do zdaj aretirali 16 oseb, od tega jih je 14 v priporu. Dve osebi so izpustili brez obtožnice.

Policija domneva, da je bil 22-letni Salman Abedi, ki se je razstrelil v manchestrski Areni, povezan s teroristično mrežo.

Britanska premierka Theresa May je v soboto znižala raven teroristične ogroženosti z najvišje, kritične, ki pomeni, da je napad neizbežen, na resno, ki pomeni, da je napad verjeten.

V britanski obveščevalni službi MI5 so danes uvedli notranjo preiskavo v zvezi z opozorili pred samomorilskim napadom v Manchestru. Obveščevalna služba je namreč pred napadom dobila opozorila o skrajnih stališčih Salmana Abedija.

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je poudarila, da je prav, da MI5 preišče postopek obravnavanja opozoril. “Trenutno je veliko informacij o tem, kaj se je zgodilo in kako je do tega prišlo, kaj bi lahko ljudje vedeli in česa ne,” je dejala. “Prav je, da MI5 preveri dejstva,” je dejala in dodala, da trenutno ne bi smeli delati prehitrih zaključkov.

22-letni Abedi, britanski državljan libijskega rodu, je bil pred časom na seznamu možnih teroristov, a so ga še pred napadom umaknili z njega. Poleg tega sta po navedbah britanskih medijev dva človeka, ki sta poznala Abedija, pred napadom ločeno poklicala na posebno protiteroristično telefonsko številko in policijo obvestila o njegovih skrajnih stališčih.

Britanski BBC poroča, da je Abedi pred leti kot najstnik med počitnicami sodeloval v vstaji proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju.

STA


Najbolj brano