RoboSončki dosegli nov uspeh na evropskem prvenstvu iz robotike

RoboSončki OŠ Koper so ponovno poželi uspeh na odprtem evropskem prvenstvu iz robotike. Tokrat so osvojili tretje mesto na doslej najštevilčnejšem tekmovanju iz robotike First Lego League (FLL), v Aarhusu na Danskem, kjer je sodelovalo 118 ekip iz 50 držav vsega sveta.

RoboSončki po razglasitvi rezultatov ...  Foto: Matevž Malej
RoboSončki po razglasitvi rezultatov ...  Foto: Matevž Malej

KOPER, AARHUS >RoboSončke so tokrat, na četrtem mednarodnem prvenstvu zapored, predstavljali trije devetošolci Jan Malej, Nejc Pegan in Lia Luša ter trije sedmošolci Tilen Malej, Jakob Golubić in Filip Umer pod mentorstvom Alenke Malej.

Tretje mesto so si prislužili z robotsko igro, najbolje so se odrezali pri tekmi z roboti. Čeprav so se uvrstili na tretje mesto, so dosegli vseh 379 možnih točk. Tudi tokrat je bil njihov adut robot Miško, ki je za to priložnost opravljal naloge, povezane z reševanjem živali.

“Na voljo smo imeli tri vožnje z roboti, uspeh smo dosegli šele s tretjo. Do zadnje sekunde smo stiskali zobe, nismo si upali niti navijati. Na koncu pa smo jokali od sreče, saj se nam je obrestoval ves vloženi trud,” priznava Malejeva, zelo zadovoljna z rezultatom. Na prvi dve mesti sta se uvrstili nemški ekipi.

Poleg njih so Slovence predstavljali še Celjani z ekipo Black & White. “Na Dansko smo potovali skupaj. Celjani so dosegli prvo mesto za najbolj inovativen raziskovalni projekt.”

Oboji so si ogledali Aarhus, drugo največje mesto na Danskem in glavno pristanišče v državi (nahaja se na polotoku Jutlandija). Mesto je letos evropska prestolnica kulture. Ker je Danska dom lego kock, so obiskali Legoland park Billund, ki se razteza na 140.000 kvadratnih metrih površine in deluje od 7. junija leta 1958, pred šestimi leti pa si ga je ogledalo več kot 1,9 milijona obiskovalcev. Udeležence prvenstva FLL je pozdravil tudi Kirk Kristiansen, vnuk Oleta Kirka Christiansena, ustanovitelja podjetja Lego.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano