Park Istra slovenski zmagovalec v okviru pobude Energy Globe Award

Trajnostni park Istra, katerega ustanovitelja sta Petra in Janez Matos, v javnosti znana kot ustanovitelja društva Ekologi brez meja in pobudnika projekta Očistimo Slovenijo, je letošnji nacionalni zmagovalec v okviru svetovne pobude Energy Globe Award. Cilj parka je pomoč lokalnim skupnostim v socialno degradiranem zaledju Slovenske Istre.

Projekt Trajnostni park Istra je v zadnjih štirih letih gostil že 
več kot 600 prostovoljcev iz 43 držav sveta. Foto: Facebook
Projekt Trajnostni park Istra je v zadnjih štirih letih gostil že več kot 600 prostovoljcev iz 43 držav sveta. Foto: Facebook

KOPER > Projekt Trajnostni park Istra je v zadnjih štirih letih gostil že več kot 600 prostovoljcev iz 43 držav sveta. Zaledju Slovenske Istre so podarili že več kot 55.000 prostovoljskih ur dela, so sporočili iz tega prostovoljskega centra.

“Način dela Parka Istra je tak, da se tesno poveže z lokalnimi organizacijami in domačini ter s prostovoljskim delom aktivno podpira njihove ideje in projekte. Projekt poleg pomoči lokalnemu okolju z izkušnjo dobrodelnosti in prostovoljskega življenja izobražuje tudi prostovoljce in domačine, ki z njim sodelujejo,” so pojasnili.

Po besedah koordinatorja prostovoljcev in glavnega motorja projekta Janeza Matosa najraje podprejo projekte, ki imajo tudi dolgoročno pozitiven vpliv na lokalno okolje in so v dobro celotne skupnosti.

“Sama sva bila prostovoljca na drugih podobnih projektih po svetu, ki so nama spremenili življenje. Darilo, ki sva ga dobila, zdaj deliva naprej. Nekaj najlepšega je, ko nama prostovoljci povedo, da je tudi njim projekt spremenil življenje. Verjameva, da lahko na ta način prispevava največ v dobro sveta,” pa je dodala direktorica Parka Istra Petra Matos.

Park Istra med drugim sodeluje s koprsko enoto Rdečega križa. Kot je dejala predsednica enote Irena Sirotič Dobrila, so za park prvič slišali, ko so jim prostovoljci za socialno ogrožene pripeljali približno 300 kilogramov paradižnika in kasneje še približno 150 kilogramov kakijev. “Od takrat smo stkali sodelovanje, ki pomeni pomoč našemu združenju pri realizaciji številnih aktivnosti predvsem na področju socialnovarstvenih programov,” je dodala.

Približno 80 prostovoljcev Parka Istra je po pojasnilih predsednika društva Figaruola Petra Babiča lani v enem mesecu popolnoma preobrazilo vas Smokvica. “Barvali so okna, okopavali fige, čistili zaraščene poti in domačije, popravljali podirajoče se kamnite zidove. Zraslo je prijateljstvo, ki traja še danes. Veseli smo, da bodo tudi letos pri nas v Smokvici gostovali kar dva meseca,” je še povedal Babič.

STA


Najbolj brano