Balzam za oči in ljubitelje adrenalina

Prelepa narava, čarobni srednjeveški gradovi in mestece, muzej prestižne avtomobilske znamke in velikanski jez ... Izlet po avstrijskem Koroškem nikogar od stotih zvestih bralcev ni pustil ravnodušnega in hladnokrvnega.

 Grad Vajškra slovi po zanimivi dodatni ponudbi.  Foto: Petra Mezinec
Grad Vajškra slovi po zanimivi dodatni ponudbi.  Foto: Petra Mezinec

AVSTRIJSKA KOROŠKA > Tokrat se je sto zvestih bralcev Primorskih novic popeljalo po avstrijskem Koroškem. Po manj znanih poteh sta izletnike popeljali izkušeni turistični vodički Alenka Pavlica in Zdenka Kompare.

Jezero tisočerih kipov

Da se po jutru dan pozna, najbolje vedo raznašalci časopisov. Tudi tokratni izlet ni bil izjema, saj sta Robert Volk in Ema Bajc že navsezgodaj zjutraj prinesla še svež časopis.

Po prvi postojanki, kjer so se izletniki okrepčali s krofi, so se odpravili proti Avstriji. Najprej so si ogledali srednjeveški grad Vajškra, ki kraljuje nad Beljakom. Grad je postal bolj prepoznaven zaradi predstav z orli, ki si jih je mogoče tudi ogledati. Poleg tega je v neposredni bližini gradu tudi manjši živalski vrt z opicami.

Koroška je dežela jezer, eno najbolj zanimivih pa je gotovo Millstattsko jezero ali, če ime dobesedno prevedemo, jezero tisočerih kipov. Legenda pravi, da je na dnu tisoč kipov slovanskih bogov, ki naj bi jih v krščansko vero spreobrnjeni karantanski vojvoda Domicijan ukazal vreči v jezero.

Danes obisk muzeja, jutri nakup porscheja

Panoramska pot je udeležence izleta po zavitih ovinkih pripeljala do srednjeveškega mesteca Gmünd, ki je najbolj poznano po muzeju Ferdinanda Porscheja. Na Koroškem je med letoma 1944 in 1950 deloval dr. Ferdinand Porsche in prav v Gmündu so izdelali prvi avtomobil znamke porsche - legendarni 356. Muzej velja za prvi zasebni muzej avtomobilov porsche v Evropi. Leta 1982 ga je uredil zbiralec starin Helmut Pfeifhofer. Udeleženci so si lahko ogledali celotno paleto znamenitih avtomobilov - od prvih Porschejevih konstrukcij do tistih, s katerimi je zmagoval v svoji kategoriji na vseh dirkališčih sveta.

Je obisk muzeja koga prepričal, da se bo odločil za nakup takega avtomobila? “Ja, z naslednjim regresom,” se je pošalil eden od bralcev Primorskih novic.

Obiskali so tudi bližnjo razdeljeno cerkvico. Prezbiterij in kapelo namreč ločuje cesta. Zgodovina cerkve je povezana s čarovniškimi procesi v srednjem veku.

Veličasten jez za pogumne

S tem pa vrhuncev izleta še ni bilo konec. Na vrsti je bila še vožnja po dolini reke Malte. Zakaj jo imenujejo tudi dolina padajoče vode, je postalo hitro jasno. Seveda, če človek ni preveč zaposlen z gledanjem v globoke prepade in začudenjem nad številnimi predori. Cesta se na 14 kilometrih povzpne za skoraj 1500 metrov do velikanskega jeza Kolnbrein. “Vožnja je bila kar adrenalinska, a se nisem preveč bala, saj verjamem v dobre šoferje,” se je po koncu izleta posmejala Velja Cerkvenič iz Šalare, mož Mario pa je dodal: “Sem jo vseskozi držal za roko.” Veličasten jez je zgrajen iz dveh milijonov kubičnih metrov betona, zadržuje pa 200 milijonov kubičnih metov vode.

Izletniki so se sprehodili še po 626 metrov dolgem in 41 metrov širokem jezu ter z razgledne ploščadi pogledali 200 metrov v globino.

S tem se je izlet počasi približal koncu. Ostala je le še večerja v Naklem. Nato pa odhod proti Novi Gorici in Kopru.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano