Inženir, ki je postavljal rekorde

Jordan Zahar ni nikoli živel v Kosoveljah, se je pa tam rodila njegova mama. Zato so domačini ponosni, da so povezani z inženirjem, ki je ustvaril potniško ladjo hidrokrilec PT 150. Leta 1986 je bila v Guinessovi knjigi rekordov proglašena za najhitrejšo potniško ladjo na svetu. Zmogljivost: 300 potnikov in 100 kilometrov na uro.

Ob odkritju spominske plošče je nekaj besed obiskovalcem namenil tudi 
Jordan Zahar. Foto: Petra Mezinec
Ob odkritju spominske plošče je nekaj besed obiskovalcem namenil tudi Jordan Zahar. Foto: Petra Mezinec

KOSOVELJE > Na hišni številki 3 v Kosoveljah od sobote spominska plošča obeležuje, da je z njo povezan inženir in projektant Jordan Zahar.

Njegovo življenje je na prireditvi ob odkritju spominske plošče predstavil Miloš Ivančič, avtor knjige Peruti tržaškega aborigina, v kateri je opisal življenjsko pot zavednega Primorca. Jordan Zahar se je rodil v Borštu pri Trstu leta 1928. Med drugo svetovno vojno, ki je zaznamovala njega in njegovo družino, je doživel mučenje Gaetana Collottija. Od gotove smrti v Rižarni ga je rešilo le srečno naključje. Po vojni je šolanje nadaljeval v Postojni, kasneje pa je obiskoval leta 1947 ustanovljeno pomorsko šolo v Semedeli.

To bi bil preskromen opis, je poudaril Rok Sorta, profesor na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran: “Prijatelja Jordan Zahar in Andrej Burger sta po tem, ko sta dobila skromne informacije o ustanovitvi šole, začela iskati bodoče dijake. Z veliko vztrajnosti, entuziazma ter zavedanja o pomenu odprtega morja za Slovenijo sta izbrala dovolj dijakov in šola je s skromnimi sredstvi začela delovati.” Le malokdo pa ve, da sta se s prijateljem tudi domislila Neptunovega krsta.

Pot ga je s slovenske obale peljala v Zagreb, kjer je pridobil inženirsko znanje. Eden njegovih profesorjev je bil Stepan Prokopovič Timošenko, ki je nesporna svetovna avtoriteta na področju tehniške mehanike in trdnosti. Ker dela po vojni v domačem Trstu ni dobil, zavednim Slovencem so bila zaprta vsa vrata, se je odločil za pot v tujino; najprej v Nemčijo, nato pa še v Švico, kjer je pod okriljem podjetja Supramar ustvaril svojo najpomembnejšo ladjo. Hidrokrilec PT 150 je bil leta 1986 vpisan v Guinessovo knjigo rekordov kot najhitrejša ladja na svetu.

Ob odkritju spominske plošče je zbranim nekaj besed namenil tudi Zahar, ki je poudaril, da brez mamine pomoči in vztrajnosti ne bi nikoli prišel do izobrazbe. Zahvalil se je tudi ženi Vesni Kosmač Zahar:“Moški, ki ima moč, da gre tja, kamor sicer ne bi šel, ima vedno za seboj pametno, delovno in inteligentno ženo.”

Zbrane je pozdravil tudi sežanski župan Davorin Terčon, ki je prepričan, da čas spoznavanja dela in osebnosti Jordana Zaharja šele prihaja.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano