Prvi poraz Slovencev

Po šestih tekmah druge skupine svetovne odbojkarske lige ostajajo Slovenci vodilni na lestvici, vendar pa so na turnirju na Japonskem prvič izgubili. Presenetili so jih prav gostitelji turnirja.

Takole so se po včerajšnji zmagi veselili Slovenci in Primorci 
Mitja Gasparini (6), Dejan Vinčič (9), in Jani Kovačič (13). Foto: Fivb
Takole so se po včerajšnji zmagi veselili Slovenci in Primorci Mitja Gasparini (6), Dejan Vinčič (9), in Jani Kovačič (13). Foto: Fivb

TAKASAKI > Turnir E2 druge skupine svetovne lige je dodatno potrdil izredno izenačenost reprezentanc. Potem ko so Slovenci uvodoma po petih nizih še drugič v tem tekmovanju odpravili Južno Korejo, je bil v japonskem Takasakiju na vrsti enako dolg maraton z domačini. Ti so po svojem ratingu in glede na zadnje mednarodne dosežke veljali za najlažjega tekmeca, a se je zasukalo drugače.

Po hladnem tušu z Japonci so nato Slovenci strnili vrste in včeraj dobili tekmo z visokimi in kakovostnimi Turki. Pred zadnjim turnirjem rednega dela svetovne lige v egiptovski prestolnici Kairo so tako Slovenci vodilna ekipa druge skupine in imajo že precej široko odprta vrata na zaključni turnir četverice v Avstraliji.

Tekmi Slovenije, sobota - Japonska : Slovenija 3:2; po nizih: 22, -17, 18, -22, 15); Slovenija: Štern, Pajenk 14, Kozamernik 4, Šket, Gasparini 20, Vinčić 3, Koncilja 1, Kovačič 2, Urnaut 12, Čebulj 22; Slovenija : Turčija 3:1; po nizih: 23,22,-26,21; Slovenija: Urnaut 22, Čebulj 22, Gasparini 14, Pajenk 8, Koncilja 8, Vinčič 4, Kozamernik 1, Šket 1, Kovačič, Štern. Selektor: Slobodan Kovač.

V Egiptu se bodo Slovenci pomerili z domačini, Finci in Portugalci. Finci in Portugalci so stari slovenski znanci. Prve so naši v letošnji svetovni ligi že premagali, od Portugalcev pa so bili boljši na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Najnevarnejši utegnejo biti Egipčani, s katerimi naša reprezentanca še ni igrala. Pred zelo temperamentnimi domačimi navijači zna biti ta sicer dobra reprezentanca (deveta z zadnjih olimpijskih iger) trd oreh.

Selektor Slobodan Kovač je tudi na Japonskem nosilne vloge na zadnjih dveh tekmah zaupal vsem trem Primorcem - Izolanu Mitji Gaspariniju, Novogoričanu Dejanu Vinčiču in Kanalcu Janiju Kovačiču.

Včeraj so Slovenci s Turki odlično začeli, dodano vrednost pa so prinesli uspešni napadi Mitje Gasparinija in visokega koroškega sprejemalca Klemna Čebulja. Že v prvi postavi je tokrat dobil priložnost v Kanalu in Prvačini odbojkarsko izšolani Žužemberčan Danijel Koncilja. Ko je po vodstvu z 2:0 kazalo, da bodo delo opravili ekspresno, so v tretjem nizu Turki pokazali zobe. Začetek je bil še obetaven, v nadaljevanju pa so bili Turki v izenačeni končnici bolj zbrani. V četrtem nizu so nato Slovenci z dobrim ekipnim delom v obrambi, z osvežitvijo s klopi (napadalec Tonček Štern) in z učinkovitimi napadi Čebulja, Gasparinija in kapetana Tineta Urnauta tekmo le pripeljali do zmagovitega konca. Z lepo točko ob mreži je v napeti končnici veliko k zmagi prispeval tudi Dejan Vinčič. Po zmagi je odleglo tudi igralcu tekme Tinetu Urnautu: “Dobro smo odigrali uvodna niza, v tretjem pa smo se po prednosti petih točk padli v črno serijo, iz katere se nismo rešili. Vesel sem, da smo se v četrtem nizu pobrali in odigrali na visoki ravni proti dobremu tekmecu. V ključnih trenutkih smo bili pravi. Tudi naslednje tekme bodo težke.”

V soboto z Japonci kljub velikemu izboru dobrih rezervistov slovenskemu strokovnemu štabu nikakor ni uspelo najti kombinacije, ki bi delovala zanesljivo. Nizki, hitri in borbeni Japonci so pred razprodano dvorano Takasaki arena (5800 gledalcev) hvaležno izkoristili številna slovenska nihanja in svoj dober servis. Zares razpoložen je bil le Klemen Čebulj. Borbenost naših je sicer ostala zgledna. V petem nizu so prišli do dveh zaključnih žog, a se jim je nato zatresla roka. Celotna tekma je potekala v slogu toplo - hladno.

"Japonska je igrala odlično. Vedeli smo, da imajo dober servis, ki je odločil zmagovalca. Napravili smo veliko napak, svojih priložnosti pa nismo izkoristili. Moramo še več delati in zaupati v svoje sposobnosti. Upam, da smo se iz poraza kaj naučili,” je dogajanje po porazu strnil selektor Slobodan Kovač.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano