Počitnice tudi za socialno šibkejše

Otroci v ajdovski, vipavski in goriških občinah bodo lahko tudi letos brezplačno ali ceneje letovali na morju ali v hribih. Tisti iz socialno ogroženih družin se bodo brezplačno kopali tudi na bazenih v Novi Gorici in Ajdovščini.

Z RK otroci in šolarji  na zdravstveno  letovanje na morje, ob 
podpori zavoda za šport pa tudi brezplačno na ajdovski 
bazen.   Foto: Alenka Tratnik
Z RK otroci in šolarji na zdravstveno letovanje na morje, ob podpori zavoda za šport pa tudi brezplačno na ajdovski bazen.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, NOVA GORICA > Ena od možnosti so zdravstvena letovanja za otroke, ki so bili od 29. januarja lani do 24. februarja letos vsaj dvakrat hospitalizirani ali so vsaj dvakrat obiskali zdravnika in imajo to zapisano v medicinski dokumentaciji. Kot je pojasnila sekretarka ajdovskega Rdečega križa (RK) Irena Žgavc, imajo letos na voljo 40 mest, otroci pa bodo letovali v mladinskem zdravilišču in letovišču na Debelem rtiču. Letovanje subvencionira ZZZS, ob njem pa še občini Ajdovščina in Vipava ter RK Ajdovščina. Z donacijo Tuša bodo omogočili brezplačno letovanje na Debelem rtiču osmim otrokom. Zasebnika v Strunjanu pa bosta družinama iz zgornje Vipavske doline brezplačno oddala apartma.

Druženje ob morju omogoča tudi Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, ki bo nekaj več kot 30 mladih letos odpeljalo v Piran in Nerezine, skoraj vsa mesta pa so že zasedena. Ob subvencioniranem zdravstvenem letovanju bodo mladim iz socialno šibkih družin omogočili brezplačno bivanje ob morju z denarjem, zbranim v akciji Pomežik soncu in v svoji akciji Morje za vse otroke.

Zavod za šport Ajdovščina, ki bo kopališče odprl v soboto, bo z RK že osmo leto otrokom iz socialno ogroženih družin tri dni na teden omogočil brezplačno kopanje v letnem bazenu. Koristilo ga bo približno 50 otrok in njihovih staršev.

Otrokom iz socialno ogroženih družin brezplačno kopanje v bazenu omogoča tudi novogoriški športni zavod. Medobčinsko društvo prijateljev mladine (MDPM) za Goriško pa bo peljalo otroke na zdravstvena letovanja v Trento, Savudrijo in Piran. Kot poudarja Iva Devetak, so otroci zadovoljni z organizacijo teh letovanj in se radi vračajo. “Letos v Trenti organiziramo tudi petdnevni brezplačni tabor za enostarševske družine in brezplačen gledališko lutkovni tabor za otroke iz socialno ogroženih družin. Za otroke od devet do 13 let, ki želijo izpopolniti znanje angleščine, pa bomo julija v Trenti pripravili jezikovne počitnice s psom Bamm Bammom,” je pojasnila Devetakova. Brezplačne počitnice za otroke iz socialno ogroženih družin zagotavljajo z denarjem, zbranim v akciji Pomežik soncu, in s pomočjo socialnega regresa, ki ga nudijo občine na Goriškem.

AT, AO


Najbolj brano