Vse je laže, če imaš jasen cilj

Tjaša Valič, Martina Lokar in Aljaž Bratina so dijaki 4. a letnika Škofijske gimnazije Vipava, ki so tudi letos z izjemnimi rezultati navdušili sošolce, profesorje in vodstvo šole. Naravoslovna, matematična in lingvistična olimpijada ter zlata priznanja v kemiji, matematiki, finančni matematiki, statistiki, razvedrilni matematiki in logiki je le nekaj dosežkov, s katerimi so zaokrožili šolanje in se posvetili maturi.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

Poti Martine Lokar (na fotografiji levo) iz Lokavca, Tjaše Valič iz Ajdovščine in Aljaža Bratine iz Budanj so se srečale na Škofijski gimnaziji Vipava, kamor so se vpisali pred štirimi leti. Tjaša in Martina sta prej obiskovali OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, čeprav v različnih oddelkih, Aljaž pa je obiskoval OŠ Šturje v Ajdovščini.

Blestijo povsod, sploh pa v matematiki

V matematiki, logiki, kemiji, biologiji in pri jezikih so se izkazali že v osnovni šoli. Štiriletno delo v gimnaziji so tudi letos zaokrožili z odmevnimi rezultati. Martina Lokar in Tjaša Valič sta na državnem srečanju mladih raziskovalcev pod vodstvom mentorja Alojza Grahorja osvojili prvo mesto in zlato priznanje za nalogo Kombinatorična igra Catalanovih števil. V njej sta opisali nove množice matematičnih in drugih objektov ter dokazali, da gre za Catalanova števila. Martina je bila na državnem tekmovanju iz matematike druga, druga je bila tudi na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike. Prejela je srebrno priznanje iz finančne matematike in statistike ter iz logike in bila četrta na državnem tekmovanju iz kemije.

“Pridejo tudi trenutki, ko je vsega preveč, a če pomisliš na zastavljen cilj, potem ni težko. Drugače pa človeku vedno prav pride, če zna reševati probleme, če zna pogledati na stvari iz različnih zornih kotov.”Tjaša Valič

Tjaša Valič je osvojila drugo mesto na državnem tekmovanju iz kemije, zlato priznanje in tretjo nagrado na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike, bila je tretja na državnem tekmovanju iz logike, kjer je osvojila zlato priznanje, srebrno priznanje je dobila na državnem tekmovanju iz finančne matematike in statistike.

Aljaž Bratina, ki je tudi pevec, voditelj, napovedovalec in novinar, je letos postal državni prvak iz logike, osvojil je zlato priznanje na državnem tekmovanju iz kemije in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz matematike. Tudi jeziki mu ležijo, saj je bil zelo uspešen na tekmovanjih za Cankarjevo priznanje.

Uspeh ne pride kar čez noč

Vsi trije so uspehe na državnih tekmovanjih dosegli tudi že v nižjih letnikih. Aljaž in Martina sta bila med drugim oba državna prvaka v logiki. Tjaša se je pred dvema letoma udeležila mednarodne lingvistične olimpijade, Martina pa evropske matematične olimpijade za dekleta in naravoslovne olimpijade, kjer je dosegla srebrno medaljo.

Vsi trije poudarjajo, da uspehi ne pridejo sami od sebe in ne čez noč. “Najprej pomaga, če imaš nekaj talenta in da ti je neko področje všeč. Potem pa je treba še veliko dela. Matematika mi je všeč, a to ne pomeni, da se ves čas ukvarjam z njo. Mi je pa všeč reševanje novih problemov. Zato z veseljem rešim še kako dodatno nalogo,” je ob letošnjih uspehih povedala Martina Lokar.

Aljaž ob talentu, volji in trudu poudarja, da učenje ni samo to, da se človek uči. “Meni je pomembno vedeti, spoznati nove stvari na različnih področjih, spremljati, kaj se dogaja po svetu, imeti prave informacije, da se lahko pravilno odločiš.” Tjaša dodaja, da je vse laže, če si zastaviš jasen cilj. “Pridejo tudi trenutki, ko je vsega preveč, a če pomisliš na zastavljen cilj, potem ni težko. Drugače pa človeku vedno prav pride, če zna reševati probleme, če zna pogledati na stvari iz različnih zornih kotov.”

Vsi trije bodo iz gimnazijskega obdobja in iz Škofijske gimnazije Vipava odnesli lepe spomine. “Na tej šoli cenim vrednote, domačnost, prijazne odnose med dijaki in profesorji,” je povedala Martina.

Izbrali so študij biokemije in farmacije

Vsi trije so zdaj že sredi maturitetnih izpitov, a pred njimi ni bilo prehude treme, saj so se na maturo pripravili s sprotnim delom. Jeseni jih bo pot vodila v Ljubljano. Martina in Aljaž bosta verjetno še naprej sošolca, saj nameravata študirati biokemijo. Kljub izjemnim uspehom v matematiki se ni nobeden odločil za študij matematike. “Malo je škoda, ker moraš izbrati med dvema področjema, ki te veselita. Odločila sem se za biokemijo, saj se mi zdi, da je bolj uporabna. Mene zelo veselijo raziskave,” je pojasnila Martina. Aljaža zanimajo tudi jeziki, a po tehtanju je izbral biokemijo. “Je uporabna, zanimiva, z njo si lahko pomagaš tudi v vsakdanjem življenju.” Tjaša se je odločila za študij farmacije. “To ne pomeni, da bom delala v lekarni. Farmacija je široko področje, ki nudi ogromno možnosti za raziskave in razvoj.” In tu Tjaša v prihodnosti vidi tudi sebe.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano