V Idriji in Novi Gorici so gostili srbske učence slovenskih korenin (foto)

Učenci, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine v slovenskih društvih v Nišu, Novem Sadu, Beogradu, Subotici, Kruševcu in Rumi, so v četrtek zvečer prispeli v Idrijo. 31 učencev se je nato v petek razporedilo po razredih OŠ Idrija, kjer so pouk prilagodili tudi njim, dijak pa se je pridružil pouku gimnazijcev.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

IDRIJA, NOVA GORICA > Popoldne so šli na sprehod do Divjega jezera. V soboto so si ogledali Antonijev rov, bolnico Franja in Mestni muzej Idrija. Nedeljsko dopoldne so srbski učenci slovenskih korenin preživeli z družinami gostiteljicami, kjer so jim za kosilo pripravili tradicionalne idrijske žlikrofe. Popoldne so se odpravili proti Novi Gorici, kjer so jih sprejeli na OŠ Frana Erjavca in pripravili kratek kulturni program.

Včeraj so se učenci pridružili pouku, dijak pa je znanje nabiral na novogoriški splošni gimnaziji. Pri slovenščini so med drugim sestavljali dialog za risanko, ki so jo učenci sami sestavili, pri gospodinjstvu pa so skupaj zamesili kruh in spekli piškote. Na zunanjem igrišču so se tako punce kot fantje pomerili v košarki, v telovadnici pa so spoznavali folklorni ples. Ogledali so si tudi Erjavčevo sobo in razstavo ilustracij v knjižnici.

Danes popoldne si bodo ogledali še Novo Gorico in Gorico, ob tem pa preizkusili mobilno aplikacijo za ogled našega mesta, ki so jo zasnovali učenci in mentorji v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava. Druženje bodo končali s sklepno prireditvijo v šolski avli, nato pa se bodo gostje vrnili k družinam gostiteljicam. Jutri jih čakata še ogled prestolnice in odhod v domovino.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano