Turistom meja ni ovira

Občina Bovec si skupaj z avtobusnim prevoznikom Arriva iz Kopra prizadeva za uvedbo nove mednarodne avtobusne linije iz Ljubljane prek Kranjske Gore, Rateč, Trbiža, Rablja do Bovca in nazaj.

V načrtu je, da bi čez Predel potekala tudi nova mednarodna 
avtobusna linija. Foto: Katarina Otrin
V načrtu je, da bi čez Predel potekala tudi nova mednarodna avtobusna linija. Foto: Katarina Otrin

BOVEC > V Bovcu so se pred kratkim sestali predstavniki občine z županom Valterjem Mlekužem na čelu, predstavniki LTO Bovec ter odgovorna iz družbe Arriva Drago Korošec in David Glavina. Pogovarjali so se o zagotovitvi te mednarodne linije v poletni sezoni. “Upamo, da bo vzpostavljena že to poletje,” pravi odgovoren za stike z javnostjo na bovški občini Milan Štulc.

“Za čimprejšnjo zagotovitev te mednarodne linije v poletni sezon je seveda treba pridobiti soglasja in dovoljenja italijanskih oblasti oziroma pristojnega ministrstva. Vlogi za pridobitev dovoljenj sta že oddani. Trenutno še čakamo na dovoljenja. Po pridobitvi dovoljenj bomo obvestili širšo javnost,” pravijo v skupini Arriva v Sloveniji.

Za začetek naj bi avtobus vozil vsak dan dopoldne (med tednom) iz Ljubljane do Bovca s postankom na registriranem mednarodnem postajališču v Trbižu, se potem še enkrat vrnil v Trbiž in nazaj v Bovec, popoldne pa po isti poti zopet v Ljubljano.

Želje so veliko večje, saj si pobudniki mednarodne linije želijo postanek vsaj še na železniški postaji Boscoverde v Trbižu, v Rablju, ob Rabeljskem jezeru, na Predelu, pri Mlinču, v Strmcu in v Logu pod Mangartom. Avtobus bi lahko prevažal tudi kajake in kolesa. “Cilj je, da k nam pridobimo čim več turistov, pa tudi, denimo, da lahko iz Bovca ljudje gredo v nakupovanje v Trbiž ali v Ljubljano. Nekdo iz Bovca, ki ni zelo vztrajen kolesar, bo lahko šel z avtobusom do Predela in se povzpel na Mangart,” razlaga Štulc.

Dolgoročni cilj pa je krožna pot Kranjska Gora, Vršič, Bovec, Trbiž, Kranjska Gora in v obratni smeri, na način “sestopi in ponovno vstopi” oziroma nekakšen turističen avtobus, ki bi ljudem omogočal raziskovanje krajev ob poti.

Občina Bovec je za omenjenega avtobusnega prevoznika za postanek pri Rabeljskem jezeru že pridobila soglasje lastnika zasebnega parkirišča pri lokalu Chaletal Lago, kar pomeni, da se bo tam lahko avtobus ustavil že takoj ob vzpostavitvi mednarodne linije. Prav tako je avtobusni prevoznik vlogo za novo mednarodno linijo že oddal na resorno ministrstvo, ki jo bo posredovalo italijanskim oblastem. NR, AO


Najbolj brano