Za izplačilo regresa čas do konca tedna

Regresa so se v teh dneh razveselili tudi v dveh največjih turističnih podjetjih v Istri, v Hotelih Bernardin in Istrabenz Turizmu. Podjetja imajo sicer za izplačilo regresa zaposlenim čas še do konca tedna. Kazen za zamudnike ali neplačnike regresa - teh je bilo lani za tretjino več - je od 3000 do 20.000 evrov.

V družbi Istrabenz Turizem, v okrilje katere sodi več portoroških hotelov, so že dobili regres. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V družbi Istrabenz Turizem, v okrilje katere sodi več portoroških hotelov, so že dobili regres. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > V Hotelih Bernardin so regres izplačali v ponedeljek. Zaposleni so dobili 1000 evrov bruto. Konec prejšnjega tedna pa so se izplačila veselili tudi zaposleni v družbi Istrabenz Turizem. Kanilo jim je 1050 evrov bruto.

Podjetja morajo regres izplačati do konca junija v višini vsaj 804,96 evra bruto. Najvišji regres, za katerega še ni treba obračunati prispevkov, pa dosega 70 odstotkov povprečne plače v državi. Večina podjetij je regres že izplačala ali pa ga bo v teh dneh.

Zaradi nelikvidnosti lahko delodajalec izjemoma regres izplača tudi kasneje. Skrajni rok za izplačilo je 1. november. Kazen za zamudnike ali neplačilo regresa je zagrožena kazen globa od 3000 do 20.000 evrov.

Glede izplačevanja regresa za letni dopust inšpektorji ugotavljajo, da ga delodajalci v veliki meri še vedno ne izplačujejo ali pa ga izplačujejo z zamikom. Inšpektorat za delo je lani ugotovil skupaj 1804 kršitve glede izplačila regresa. Leto poprej jih je bilo za približno tretjino manj (1297).

Največ kršitev glede izplačila regresa so inšpektorji lani ugotovili v gradbeništvu (244), gostinstvu (157), prometu (155) in trgovini (139). V teh dejavnostih so največ tovrstnih kršitev odkrili tudi leta 2015.

Pri plačah je slika nekoliko drugačna. Delovni inšpektorat ne beleži več toliko prijav, da delavci ne bi prejeli plače za daljše časovno obdobje. Je pa še vedno izplačilo plače po z zakonom določenem datumu pogosto. Pri nekaterih delodajalcih je to postalo kar stalnica, še ugotavljajo.SONJA RIBOLICA


Najbolj brano