Dva izenačena in zmaga za las

“Vrtijo se leta, kot večna ruleta, in sreča izbira številke,” je v skladbi Ruleta, eni od 14, ki smo jih slišali na letošnjih Melodijah morja in sonca prepevala Anika Horvat. Njena pesem je ob koncu glasovanja dobila 34 točk, prav toliko kot skladba Če te kdaj spustim iz rok. A pesmi, ki jo je zapel Isaac Palma, je strokovna žirija namenila več točk in to je minulo soboto v Avditoriju določilo zmagovalca. Vse strokovne nagrade so šle letos v roke Primorcem: za najboljše besedilo jo je prejel Leon Oblak, za glasbo Tomaž Klepač, za izvedbo Gregor Ravnik, za obetavnega izvajalca oziroma avtorja pa Aleksander Novak.

Zmage na 37. festivalu Melodije morja in sonca se je 
razveselil Isaac Palma.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zmage na 37. festivalu Melodije morja in sonca se je razveselil Isaac Palma.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > “Ne morem verjeti, da sem zmagal, nimam besed. Ta večer bom za vedno nosil v sebi. To je dan, ki ga ne bom pozabil. In res je, sanje se uresničujejo,” je na novinarski konferenci po razglasitvi zmagovalcev ganjeno zatrjeval Isaac Palma in dodal še, da je iz srca hvaležen avtorjem skladbe Če te kdaj spustim iz rok, Maju, Urši in Matjažu Vlašiču. 26-letnega pevca, ki ga je iz rodne Argentine v Slovenijo pripeljala ljubezen, je televizijsko občinstvo spoznalo v šesti sezoni šova Slovenija ima talent, v katerem je ostal tik pod vrhom, na drugem mestu.

37. festival Melodije morja in sonca je portoroški Avditorij napolnil do zadnjega kotička. Obiskovalce sta med skladbami tokrat že devetič vodila Lorella Flego in Mario Galunič. Ob Isaacu Palmi, ki je prejel veliko nagrado festivala, in Aniki Horvat, ki je ostala tik pod vrhom, so se občinstvu predstavili še: Prifarski muzikanti, The Woodlanders, Rok in Rokovnjači, Istran Igor Lija in zmagovalka prvih Melodij morja in sonca, Moni Kovačič, Francesco Squarcia, mlada koprska pevka Ema Sladič, Anette, Daniel Rampre in Andreja Čemernik, tržaško-koprska naveza Vivjana in Robert Vatovec Music team, Aleksander Novak, Klepač in Gustinčič in Gregor Ravnik. Šov program je vodil igralec Gledališča Koper, Igor Štamulak.

Pot, ki je pripeljala do zmagovalca 37. festivala Melodije morja in sonca, je bila tlakovana iz štirih enakovrednih delov: glasov televizijskih gledalcev, občinstva v Avditoriju, izbranih radijskih postaj in strokovne žirije. In prav slednja - vodil jo je Patrik Greblo, ob njem pa so o pesmih presojali še Elza Budau, Marko Vuksanovič, Dajana Makovec in Alesh Maatko - je na koncu odločilno premaknila jeziček na tehtnici. Skladbi Če me kdaj spustiš iz rok je dodelila najvišje število točk, 12, Ruleto pa je ocenila z desetimi.

Energična skladba, ki jo je zapela Anika Horvat, pa je žirijo navdušila z najboljšim besedilom. Napisal ga je Leon Oblak: “V soboto, 20. julija leta 1996, sem praznoval 30 let. Del praznovanja je bil tudi obisk festivala Melodije morja in sonca. Tisti večer je zmagala Anika s pesmijo Lahko noč, Piran. In takrat sem si zaželel, da bi kdaj lahko spoznal avtorja skladbe Marina Legoviča in, seveda, pevko. Danes smo na Melodijah nastopili skupaj in le za las zgrešili zmago,” je po podelitvi nagrad povedal večkrat nagrajeni besedilopisec, doma iz Tolmina in pristavil, da “na tako dobro glasbo, kot jo zloži Marino, ta glasbeni čarovnik iz Ankarana, res ni težko napisati besedila. Aniki pa bi se rad zahvalil za izvrstno interpretacijo. Brez njiju dveh te nagrade ne bi bilo.” Zelo ga je razveselilo, da so tudi ostale nagrade strokovne žirije prejeli primorski ustvarjalci. “Primorci smo z glasbo in tudi s tem festivalom močno povezani, res ga čutimo kot svojega, kar je nadvse lepo.”

Nad tokratno izvedbo festivala je bil navdušen tudi njegov umetniški vodja, Slavko Ivančić. “Mislim, da smo si tokrat zaslužili čisto desetko. Res rastemo - to se sliši in vidi. Letos so bile festivalske skladbe še na višji kakovostni ravni. Mislim, da vemo, v kateri smeri moramo naprej. In res sem vesel, da je zmagala glasba,” je v festivalskem vrvežu dejal Ivančić, ki je v imenu strokovne žirije podelil nagrado za najboljšo glasbo. Šla je v roke Koprčana Tomaža Klepača, ki je za skladboMoje oči napisal tudi besedilo, aranžma pa je delo Jana Baruce. Klepač jo je zapel z dolgoletnim prijateljem, radijskim sovoditeljem in soborcem, Iztokom Gustinčičem.

Klepač in Gustinčič sta letos na odru melodij družno prepevala drugič. Krst sta doživela pred dvema letoma, ko sta s pesmijo Malo za hec, malo za res zasedla drugo mesto. In v tistem letu so se, kot pove Klepač, začele rojevati tudi Moje oči. Potem je skladbo za nekaj časa odložil oziroma založil in na plan je prišla spet letos. Kot je povedal, mu nagrada strokovne žirije veliko pomeni. In zelo verjetno je, da bosta prihodnje leto z Gustinčičem poskusila, ali velja pregovor, da gre v tretje rado, njuni dueti pa bodo najverjetneje dobili tudi skupno stalno bivališče na plošči.

“Trenutno pripravljam tretjo ploščo, ki bo med poslušalce prišla jeseni. Takrat bom pripravil tudi turnejo Vsi smo ljudje, s katero nameravam obiskati kulturne domove po Sloveniji,” pa napoveduje Aleksander Novak iz Kopra, ki je s pesmijo Mesto rož, za katero je napisal besedilo in glasbo, aranžma pa je prispeval Jan Baruca, osvojil nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega mladega avtorja oziroma izvajalca. “Odraščal sem v okolju, ki ga je Danilo s svojim ustvarjanjem zelo zaznamoval, poznam njegovo delo in prispevek k slovenski glasbi, zato mi ta nagrada res ogromno pomeni,” je povedalAleksander, kije pričakoval, da se bo pred svojim prvim nastopom na Melodijah morja in sonca moral precej boriti s tremo. A zasukalo se je drugače: “Tomaž Boškin je s svojo harmoniko v nastop vnesel toliko vedrine, da sem na tremo skoraj popolnoma pozabil. Vesel in hvaležen sem, da sta svoj pečat moji skladbi dala tudi izjemna plesalca Dana Petretič in Siniša Bukinac. Super je bilo.”

Ankarančan Gregor Ravnik, ki je prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo, odra “melodij” tokrat ni okusil prvič. Lani je nastopil s Steffy, tokrat pa je z občuteno balado Med nama na njem prvič stal sam: “Za to nagrado sem zelo hvaležen in nanjo tudi izjemno ponosen. Res mi veliko pomeni, da je žirija opazila mojo interpretacijo. To je zame znak, da sem na pravi poti,” pojasnjuje in dodaja, da je pesem nastala skoraj po naključju. Melodijo je napisal Marko Hrvatin, avtor besedila se skriva pod psevdonimom L'Angelo, a je v njem prepoznati nekaj “mefovskega”, pod aranžma pa se podpisuje Sašo Fajon. Gregor pravi, da je skladba, s katero je prepričal žirijo, tehnično zahtevna pa tudi interpretacijsko precej trd oreh: “Gre namreč za besedilo, ki dopušča več možnih razlag - nekateri jo doživljajo kot pesem o dveh, ki se zaljubita, drugi pa kot izpoved o odtujenosti para, ki se je nekoč ljubil. Skrivnostna je in tudi zato mi je všeč.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano