“Ko mi šepetajo predniki”

Julija v kozinski knjižnici razstavlja oblikovalka Irena Urankar, ki jo javnost pozna tudi kot predavateljico staroverskih tem.

Irena Urankar
Irena Urankar  

KOZINA > Irena Urankar v kozinski knjižnici pod naslovom Ko mi šepetajo predniki razstavlja umetniške grafike, ki že vrsto let krasijo njene mitološke koledarje. Izdaja jih vsako leto, poleg grafik vsebujejo še zgodbe o svetih krajih in čarobnosti obredij naših pradedov.

V mitološki zakladnici in duhovnem izročilu našega prostora vedno znova najde navdihe za ustvarjanje in notranji klic, da svojo pot ozaveščanja nadaljuje v sklopu svojega poslanstva povezovanja s predniki. Je ena izmed ključnih članic društva Slovenski staroverci, z društvom Veles, ki ga je ustanovila pred leti, pa skuša vse pridobljeno znanje uporabljati v praksi.

“Nobeno znanje ni resnično znanje, če je le teoretično, marveč moramo vse spoznano začutiti, ponotranjiti in živeti vsak dan. Vera prednikov, stari simboli in moralni vidiki staroverja so tako del mojega vsakodnevnega življenja na vsakem koraku, pa naj bo to umetniško ustvarjanje, duhovnost, delo na vrtu ali izobraževalni projekti v sklopu društva,” pravi Urankarjeva.

Že mnogo let vodi staroverska obredja na letne mejnike, ki še posebej povezujejo ljudi, ki jim tovrstno izročilo nekaj pomeni. Deluje tudi v glasbeni zasedbi Jage Babe, ki soustvarja obredja s tradicionalno obredno pesmijo slovenskega prostora. Sicer je po poklicu oblikovalka, vrsto let pa se je ukvarjala tudi z glasbo, predvsem s komponiranjem za gledališke predstave večjih in manjših gledališč ter produkcij. PD


Najbolj brano