Tudi “goriška” sivka lepo cveti

Niti spodnja Vipavska dolina se ne brani vonja po sivki. V Oseku jo goji Matej Marinič. Ena od njegovih vijolično obarvanih njiv ob regionalni cesti že nekaj časa privablja poglede, danes pa je pospravil pridelek svoje druge žetve.

Prvi snopiči so že požeti. Foto: Katja Gleščič
Prvi snopiči so že požeti. Foto: Katja Gleščič

OSEK > Matej Marinič se je za prvi nasad odločil pred nekaj leti. Prve sadike so iz Ivanjega grada pri Komnu, do nedeljske žetve jih je bilo v cvetu približno 2000. “Začetki nikoli niso lahki. Prvo leto je ravno zasajene sadike izruvala in odnesla orkanska burja, lani nam jih je precej mladih zmrznilo. Sicer pa nekatere sorte kar prenesejo tudi mraz,” pravi Marinič.

Pod vasjo ima polje sivke sorte munstead, to je prava ali “jedilna” sivka. Ima manjše, nekoliko bolj modre cvetove. “Za liter eteričnega olja je potrebnih celo od 150 do 180 kilogramov,” pove Marinič. Ta vrsta se uporablja v zdravilstvu, kulinariki, za čaje ...

Danes so se žanjci s srpi v rokah spravili tudi na njivo lavandina ali budrovke, tiste z večjimi in bolj vijoličnimi cvetovi, ki se večinoma uporablja v kozmetiki. Za liter olja je dovolj približno 40 kilogramov te sivke. Ob olju in hidrolatu niti uporabljenih stebel ne bodo zavrgli. Posušena še pozimi v kaminu pričarajo vonj po sivki.

Je pa s sivko precej dela, če hočeš, da so nasadi urejeni in brez plevela, priznava Marinič. Za zdaj je namreč sivka ob redni službi šele njegova popoldanska dopolnilna dejavnost. A postopno bo z večjim nasadom lahko tudi glavna. Prvi korak je pridobitev certifikata za ekološko pridelavo, nastaja pa že tudi blagovna znamka za kozmetične izdelke sivka pri mlinu.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano