V novi številki Primorskih novic preberite

Verige z nesrečne potniške ladje Costa Concordia niso šle za staro železo, ampak bodo v koprskem pristanišču varovale ladje za prevoz avtomobilov. Podjetje Sirio bo v prihodnjih dneh v tretji bazen pristanišča začelo postavljati novo privezno bojo, ki bo zasidrana s 70 metri verig s Concordie in z dvema 11-tonskima sidroma. Tako bo privez varnejši.

Verige z nesrečne potniške ladje Costa Concordia niso šle za 
staro železo, ampak bodo v koprskem pristanišču varovale 
ladje za prevoz avtomobilov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Verige z nesrečne potniške ladje Costa Concordia niso šle za staro železo, ampak bodo v koprskem pristanišču varovale ladje za prevoz avtomobilov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Jeseni naprodaj še zadnje premoženje Kraškega zidarja

V okviru stečajnega postopka Kraškega zidarja bo v četrtek naprodaj manjši poslovni prostor na sežanski avtobusni postaji. Večje dražbe še zadnjega premoženja Kraškega zidarja pa bodo šele proti jeseni. Sodišče je namreč že izdalo sklepe o prodaji kompleksa Mehanizacije (za 2,9 milijona evrov), velikega zazidljivega zemljišča ob avtocestni vpadnici (916.000 evrov), pa tudi za upravno stavbo v Sežani (dva milijona). Datumi dražb pa še niso objavljeni.

Skupaj za dolino od Bovca do Tolmina

Po enoletnih pripravah in decembrski soglasni odločitvi občinskih svetov Tolmin, Kobarid in Bovec, je 1. julija začel delovati skupni javni zavod Turizem Dolina Soče, ki bo nadomestil dve Lokalni turistični organizaciji (LTO). Do prenosa vseh nalog bodo delovali vzporedno, septembra bosta oba LTO ugasnila.

Še daleč do tretjega pasu

Državni svet je pred slabim mesecem dni infrastrukturnemu ministrstvu predlagal, naj prouči pobudo svetnika Zorana Božiča, da bi čim prej začeli graditi tretja vozna pasova na avtocesti med Razdrtim in Ljubljano. Ministrstvo bo na pobudo odgovorilo, Dars pa pojasnjuje, da širitve primorske avtoceste niti še ne načrtujejo. Tretji pas naj bi čez dve leti zgradili le na zahodni ljubljanski obvoznici.

Inšpektor: “Balkon nad Sečo se ne bo zrušil”

Kamniti balkon nekdanje utrdbe na Formi vivi, ki zaradi načete pečine “visi” nad rtom Seča, je po presoji gradbenega inšpektorja dovolj utrjen, da se ne bo zrušil. Za kamen, ki se kruši pod njim, pa je odgovorna piranska občina kot lastnica pečine.

Za vrtce vsaj še 2,1 milijona

V Otroški vrtec Ajdovščina bo s 1. septembrom vpisanih 1034 otrok. V oddelkih prvega starostnega obdobja prostih mest ni, v ostalih jih je le še za vzorec. Otroke, ki septembra ne bodo dopolnili 11 mesecev, in otroke, ki jih bodo starši vpisali po 1. oktobru, bodo morali zavrniti. Ajdovska občina bo za naložbe v dodatne prostore do leta 2023 potrebovala vsaj 2,1 milijona evrov.

Mario Gasparini je obljubil, da bo še pomagal

Letošnji častni občan Izole je postal Mario Gasparini, upokojeni kirurg, prvi direktor Splošne bolnišnice Izola ter nekdanji izolski župan in poslanec.

Starman vodi izolski urad za upravljanje z občinskim premoženjem

Od začetka meseca vodi izolski urad za upravljanje z občinskim premoženjem 48-letni magister prava Marko Starman, ki je bil pred tem dva mandata vodja Krajinskega parka Strunjan, še prej pa je bil državni sekretar na dveh ministrstvih, za okolje in prostor ter za pravosodje.

Dva izenačena in zmaga za las

“Vrtijo se leta, kot večna ruleta, in sreča izbira številke,” je v skladbi Ruleta, eni od štirinajstih, ki smo jih slišali na letošnjih Melodijah morja in sonca prepevala Anika. Njena pesem je ob koncu glasovanja dobila 34 točk, prav toliko kot skladba Če te kdaj spustim iz rok. A pesmi, ki jo je zapel Isaac Palma, je strokovna žirija namenila več točk in to je minulo soboto v Avditoriju določilo zmagovalca. Vse strokovne nagrade so šle letos v roke Primorcem.


Najbolj brano