Vrste Froomovih izzivalcev se redčijo

Deveta etapa Toura je potrdila težavnostne napovedi. Dirka po Franciji sicer še ni odločena, a se je širši krog kandidatov za rumeno majico najboljšega, ki jo še vedno nosi Britanec Chris Froome, precej skrčil.

Chris Froome je kljub tehničnim težavam včeraj ubranil 
rumeno majico najboljšega na dirki po Franciji.
Chris Froome je kljub tehničnim težavam včeraj ubranil rumeno majico najboljšega na dirki po Franciji.  

CHAMBERY > Za gorsko deveto etapo v masivu Jura, kjer so kolesarji morali premagati več kot 4000 metrov višinske razlike, so značilni strmi vzponi in zahrbtni spusti, ki so terjali svoj davek v karavani. Vse skupaj so začinile še spremenljive vremenske razmere in kolesarske okvare. Dolg, sicer neuspešen pobeg, v katerem je imel vidno vlogo tudi Primož Roglič, je zaznamoval pretežni del včerajšnjega dne, v žarišču dogajanja pa je bil boj med kandidati za skupno zmago.

Pri spustu s prvega vzpona najvišje kategorije jo je na spolzkem cestišču skupil Geraint Thomas. Britanec, ki je osvojil prvo rumeno majico 104. Toura in je pred včerajšnjo etapo držal drugo mesto v skupnem seštevku, je po Giru zaradi padca predčasno končal še drugo letošnjo tritedensko dirko. V zdravniški oskrbi je končal tudi Richie Porte. Ob padcu pri zadnjem spustu pred ciljem je Avstralec, ki je včeraj zelo dobro vrtel pedala navkreber, spodnesel še Irca Daniela Martina. Za dodatno selekcijo pa je poskrbel nemara najzahtevnejši vzpon letošnje dirke po Franciji. Več kot štiri minute je zaostal Alberto Contador. Dvakratni zmagovalec Toura je prišel v cilj z Rogličem, ki je etapo končal na 19. mestu.

Minuto in 15 sekund pa je poleg Martina in Britanca Simona Yatesa zaostal tudi Nairo Quintana, a je Kolumbija vseeno imela razlog za slavje. Prvo etapno zmago na dirki po Franciji je osvojil Rigoberto Uran, ki je po fotofinišu ugnal edinega preostalega ubežnika, domačina Warrena Barguila. Tretji je bil Chris Froome, ki je zaradi bonifikacije pridobil še nekaj časa v skupnem seštevku. Pred Italijanom Fabiom Arujem ima 18 sekund prednosti. Pod minuto pa zaostajata še Francoz Romain Bardet in Uran.

Današnji prvi prost dan na dirki po Franciji bo prišel prav celotni karavani, za katero je stresen prvi del Toura. Bitko s časom so prvi gorski vikend bile tudi sprinterske skupine, v kateri je v soboto in včeraj ciljno črto prečkal tudi Idrijčan Borut Božič.

Pretekli vikend se je končala gorsko obarvana dirka po Avstriji, kjer primorska četverica Kristijan Koren, Jan Tratnik, Matej Mugerli, Andi Bajc, ni imela prav veliko priložnosti za vidnejši etapni dosežek. Z osmim mestom ga je na uvodnem prologu dosegel Tratnik.

Včeraj pa se je blizu Neaplja sklenila največja etapna dirka za dekleta. Giro Rosa je dobila Nizozemka Anna van der Breggen. Ajdovka Polona Batagelj je v skupnem seštevku osvojila 23. mesto z zaostankom 12 minut. Najvidnejši etapni dosežek na 28. dirki po Italiji pa ji je uspel v petek, ko je članica BTC City Ljubljana s 15. mestom dosegla enega od ciljev pred začetkom dirke. ASO


Najbolj brano