Zbogom orožje v harmoniji akordov

Z akordi miru in sožitja, ki so zazveneli med nastopom 210 godbenikov vojaških pihalnih orkestrov Italije, Nemčije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije pod večer na kobariškem trgu, so skupaj z množico poslušalcev počastili spomin na trpeče in umrle v prvi svetovni vojni in obeležili 100. obletnico preboja pri Kobaridu, s katerim se je fronta zaključila.

KOBARID > Zbogom orožje je bilo osrednje sporočilo. “Vojna je moralno dno, je največji zdrs človeštva. Še danes ne vemo, zakaj se je prva svetovna vojna začela, in zato velja za najbolj nesmiselno. Takrat so manjkale močne nadnacionalne institucije, danes jih imamo. Na vseh nas je odgovornost za mir,” je koncert pospremil predsednik Slovenije Borut Pahor. Ministrica za obrambo in predsednica nacionalnega odbora za obeleževanje stoletnice soške fronte Andreja Katič je dodala: “Danes smo z državami, s katerimi smo bili pred sto leti na isti ali drugi strani, skupaj enakopravno soodgovorni za razvoj in napredek Evrope. Niti posameznik niti en sam narod brez sodelovanja z drugimi ne moreta ujeti sreče.”

Kobariški župan Robert Kavčič je na trgu, kjer stoji tudi kip pesnika Simona Gregorčiča, spomnil na njegovo daljnovidno sporočilo v pesmi Soči in poudaril, da se prav zaradi nekdanjega trpljenja na soški fronti ljudje ob Soči zavedajo dragocenosti miru: “Toda mir ni le odsotnost vojne, je strpno sobivanje.” Z evropsko himno Oda miru so prijateljske države sporočile: sovražne akorde izpred sto let so nadomestili akordi prijateljstva.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano