Po srečanju med premieroma ostaja vse po starem

Slovenski in hrvaški premier Miro Cerar in Andrej Plenković na včerajšnjem srečanju nista zbližala stališč glede sodbe arbitražnega sodišča o meji med državama. Premierja sta pred novinarji ponovila vsak svoje: Plenković, da razsodba za Hrvaško ni zavezujoča in da se morata državi spet dvostransko pogovarjati o meji, Cerar pa, da se Slovenija ni pripravljena pogovarjati o drugem, kot o uresničitvi sodbe.

Kljub različnim stališčem o razsodbi arbitražnega sodišča 
med državama ni trenj, sta pred kamerami poudarjala Andrej 
Plenković in Miro Cerar. Srečala sta se v Vili Podrožnik, kjer 
sta se tudi sproščeno sprehodila  po parku.  Foto: STA
Kljub različnim stališčem o razsodbi arbitražnega sodišča med državama ni trenj, sta pred kamerami poudarjala Andrej Plenković in Miro Cerar. Srečala sta se v Vili Podrožnik, kjer sta se tudi sproščeno sprehodila po parku.  Foto: STA

LJUBLJANA Preden sta odšla na srečanje berlinske pobude v Trst, sta se Miro Cerar in Andrej Plenković sešla v ljubljanski Vili Podrožnik. Srečala sta se prijateljsko in brez kakršnih koli trenj, sta oba poudarjala na tiskovni konferenci, a zelo očitno tudi brez namere, da bi zbližala stališča.

Cerar: gre za vladavino prava

Glavno in večkrat ponovljeno sporočilo Cerjarja je bilo, da Slovenija ne bo odstopila od implementacije sodbe arbitražnega sodišča; na zaradi tega, ker bi bila Slovenija s sodbo zadovoljna, ampak zaradi priznavanja pomena mednarodnega prava in zavzemanja za temeljne vrednote EU, kot sta vladavina prava in spoštovanje prevzetih mednarodnih obveznosti.

Slovenija je pripravljena na dialog, vendar se mora ta nanašati izključno na implementacijo arbitražne razsodbe. “Želim jasno poudariti, da je meja med državama zdaj določena in da bo Slovenija vztrajala pri implementaciji razsodbe. Na tem mestu izražam pričakovanje, da bo Hrvaška spoštovala mejno črto, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Izvajanje jurisdikcije obeh držav v skladu z arbitražno razsodbo je najboljše zagotovilo za izogibanje incidentom in nepotrebnih napetosti,” je dejal Cerar. Slovenija po njegovih besedah napetosti ne bo povzročala.

Plenković: ne obžalujemo

Plenković je izpostavil, da se zavzema za dialog o vseh odprtih vprašanjih, in Cerarja tudi povabil v Zagreb, kjer bi nadaljevala pogovore, a kot je že znano, si Hrvaška dialog o meji predstavlja drugače kot Slovenija. Za Hrvaško arbitražna razsodba ni zavezujoča in je ne nameravajo uresničiti, je ponovil hrvaški premier. “Smo pa pripravljeni na pogovore s Slovenijo na politični, strokovni in diplomatski ravni, da bi odprli prostor za rešitev vprašanja meje na kopnem in na morju,” je ponovil željo Hrvaške, da bi državi vprašanje meje začeli reševati na novo.

Pozivi Evropske komisije in nekaterih držav EU k implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča, Hrvaška zavrača, saj da niti Evropska komisija niti druge države niso pristojne za urejanje tega vprašanja. “Ni običajno, da so te teme del dnevnega reda evropskih institucij,” je dejal Plenković.

Ker so se v hrvaških medijih začele pojavljati ocene, da razsodba za Hrvaško vendarle ni tako slaba, je bil Plenković deležen tudi novinarskega vprašanja, ali mu je žal, ker so njegovi predhodniki sprejeli tako radikalno stališča in je sabor odstopil od arbitraže. “Na naši strani ni obžalovanja,” je zagotovil.

JANA KREBELJ


Najbolj brano