Posladek po grški večerji

Atene so odpravo Nogometnega društva Gorica včeraj sprejele v pričakovani podobi. Že v dopoldanskih urah se je temperatura povzpela krepko čez 30 stopinj, v času večernega treninga pa je bilo ozračje na Panioniosovem stadionu vendarle znosnejše. Drevi bi ga utegnili pohladiti kar sami gostje, če bi spravili v težave favoriziranega tekmeca.

Novogoriška nogometna ekspedicija se na evropske preizkušnje prevaža s slovenskim letalskim prevoznikom.
Novogoriška nogometna ekspedicija se na evropske preizkušnje prevaža s slovenskim letalskim prevoznikom.  

ATENE > Uvodni dvoboj drugega predkroga evropske lige se bo začel ob 22. uri po grškem oziroma ob 21. uri po srednjeevropskem času. Novogoričani se bodo torej v domovino vrnili v petek zarana, predvidoma prek tržaškega letališča. Večer pred odhodom v Atene je namreč prišlo do spremembe potovalnega načrta. Zaradi srečanja evropskega vrha o zahodnem Balkanu v Trstu in posledične zamenjave vzletnega mesta z Brnikom je bilo treba budilko naravnati nekoliko prej. To ni pokvarilo že pregovorno sproščenega ozračja v novogoriški odpravi, ki je zaradi različnih razlogov doživela nekaj sprememb v primerjavi z armensko karavano.

Potovalni čas se je nekoliko podaljšal, a so si ga nogometaši krajšali po že ustaljeni navadi, eni s poslušanjem glasbe, drugi z ogledom video vsebin, že uigrana četverica pa s kartanjem, primorskih briškole in tršeta. Let je sicer minil brez zapletov prav tako tudi pristanek na atenskem letališču in namestitev v hotelu s štirimi zvezdicami, ki nudi potrebno udobje oziroma je pri športnih ekipah kar pogosta izbira ob gostovanju v Atenah oziroma Pireju. Predel Nea Smyrni, kjer domuje Panionios, se namreč nahaja v neposredni bližini glavnega grškega pristanišča. S terase hotela je moč videti stadion Olympacosa kakor tudi dvorano Miru in prijateljstva.

Verjetna postava Gorice (4-4-2): Sorčan; Celcer, Jogan, T. Kavčič, Gregorič; Kolenc, Grudina, Kapić, Žigon; Osuji, Filipović.

Panioniosov stadion je oddaljen le streljaj. Sinoči po večerji so ga preizkusili tudi Novogoričani, ki bodo drevi poskušali pripraviti presenečenje. Z ustrezno taktiko, seveda. Načrtovanje je pomembno, ni pa odločilno za razplet. V nogometu ga krojijo tudi okoliščine, centimetri, sodniki, ki tokrat prihajajo iz Portugalske, sreča ... O tem bi kaj več lahko povedal trener Miran Srebrnič. Pred 13 leti je imel še v igralski vlogi prav v Atenah proti Aeku na glavi žogo, ki bi lahko Novogoričane popeljala v skupinski del tedanjega pokala Uefe. Včeraj je potrdil svojo izbiro, ki jo je napovedal že v Novi Gorici. Panioniosu naj bi se zoperstavil z enakim igralnim sistemom kot tekmeci, akterji pa bodo predvidoma isti kot na zadnjem dvoboju s Širakom. Le vloge bodo nekoliko premešane.

Za Dejana Žigona se ne bo veliko spremenilo. Gotovo bo imel v zvezni vrsti kakšno obrambno zadolžitev več, gostje pa bodo vsekakor potrebovali tudi njegov napadalni prispevek. ”Nasprotnika smo preučili, nedvomno je kakovosten, a tudi mi imamo svoje adute. Gostovanja nam sicer ležijo, po drugi strani pa so izločilni dvoboji vselej nekaj posebnega in pomembnega. Evropski še toliko bolj. Zadržati moramo zbranost in tekmovalno osredotočenost, če se želimo nadejati ugodnega izida. Lepo bi bilo ohraniti mrežo nedotaknjeno, še lepše pa zabiti gol v Grčiji in utišati domače navijače,” je povedal Žigon.

Če je udarna enajsterica gostov znana, utegne imeti trenerski štab Gorice nekaj več pomislekov pri izboru igralcev za rezervno klop. V Atene je odpotovalo 23 nogometašev, ki naj bi drevi imeli tudi nekaj podpore s tribun. Na cesto proti Atenam se je namreč iz Slovenije odpravila tudi skupinica, ki bo na stadionu Panionisa stiskala pesti za Gorico.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano