Kartica kot pomoč pri vključitvi v družbo

Invalidi lahko na upravnih enotah zaprosijo za novo evropsko kartico ugodnosti, s katero bodo lahko uveljavljali popuste na področju kulture, umetnosti, turizma, transporta, izobraževanja, športa in trgovine. Kartica je rezultat prizadevanj EU, da bi dosegli večjo vključenost invalidov v družbo.

Invalidi bodo s kartico lahko uveljavljali popuste tudi v drugih 
državah EU.
Invalidi bodo s kartico lahko uveljavljali popuste tudi v drugih državah EU.  

LJUBLJANA > V Sloveniji je 170.000 invalidnih oseb, ki so upravičene do invalidske kartice ugodnosti. Postopek za njeno pridobitev je enostaven: na upravni enoti morajo vložiti brezplačni zahtevek, predvidoma čez teden dni pa bodo na dom prejeli karti o ugodnosti.

Zahtevku je treba priložiti fotografijo za dokumente, priporočljivo pa je še, da prosilec s seboj na upravno enoto prinese tudi dokumentacijo o invalidnosti.

Evropska kartica ugodnosti je rezultat prizadevanj za to, da bi se invalidi bolj vključevali v družbo. S kartico bodo lahko uveljavljali komercialne popuste, ki jih določajo ponudniki storitev sami. V Sloveniji se je doslej z to, da bodo invalidom ponudili popust, odločilo kakih 200 podjetij. Med njimi so pomembne ustanove, kot so muzeji, knjižnice, gledališča, knjigarne, vadbeni centri in zdravilišča. Na ministrstvu za delo si želijo, da bi se ta mreža še razširila. “Nagovarjamo podjetja k družbeni odgovornosti. Ta kartic odpira vrata na različnih področjih. Želimo spodbuditi podjetja da se priključijo temu,” nova podjetja k sodelovanju vabi ministrica za delo, družino in socialo Anja Kopač Mrak.

Seznam ponudnikov se bo torej dopolnjeval, aktualne ugodnosti pa bodo lahko upravičenci ves čas spremljali na spletni strani www.invalidska-kartica.si.

Slovenski uporabniki bodo lahko kartico uporabljali tudi v drugih državah EU, tujci pa pri nas. Slovenija je sicer prva, ki je uvedla invalidsko kartico ugodnosti, sistem pa bo v kratkem zaživel še na na Cipru, Finskem, v Belgiji, Italiji, Romuniji, Estoniji in na Malti. Dolgoročni cilj pa je, da bi kartico ugodnosti uveljavile vse države EU.

JANA KREBELJ


Najbolj brano