Tudi kamne z zidov kradejo

V Parku Škocjanske jame poleg podzemnih jam obiskovalce navdušuje tudi nadzemna naravna in kulturna dediščina. Med njimi so avtentični kamniti suhozidi. A žal so vandali nekatere v zadnjem času poškodovali.

V Parku Škocjanske jame so nevestni vandali poškodovali 
nekaj suhozidov. Foto: Marica Uršič Zupan
V Parku Škocjanske jame so nevestni vandali poškodovali nekaj suhozidov. Foto: Marica Uršič Zupan

MATAVUN, ŠKOCJAN > Pred kratkim so v Parku Škocjanske jame zasledili manjše uničevalno dejanje: “Strogemu naravovarstvenemu varovanju navkljub opažamo porast namernega odnašanja kamenja iz suhih zidov v Škocjanu in njegovo metanje v brezno Okroglica,” so pred dnevi ugotovili v Parku Škocjanske jame.

“Gre za tri kamne, ki so jih izpulili iz zidanega zidu, v lasti prebivalca Škocjana. Pred kakšnim letom pa je izginil tudi kamen z zidu ob upravni stavbi. To nikakor ni masoven pojav in razen pogostejšega nadzora ne bomo posebej ukrepali,” je povedal direktor parka Stojan Ščuka.

Škoda, ki so jo povzročili neznani vandali, sicer ni bila velika. A v parku naravne in kulturne dediščine z Unescovo zaščito si zelo prizadevajo ohraniti integriteto in prepoznane kvalitete tega prostora, varnost prebivalcev, njihove zasebne lastnine in obiskovalcev, zato poskušajo takšne posege preprečiti tako z osveščanjem in opozarjanjem kot tudi z varstvenimi režimi. “Z vodenimi ogledi in izvajanjem nadzora si prizadevamo za njihovo udejanjanje,” pravijo v parku.

Ščuka pa ob tem opozarja, da vandali s pobiranjem kamnov s suhozidov uničujejo zasebno lastnino in naselbinski kulturni spomenik državnega pomena, z metanjem kamnov v brezno Okroglica pa ogrožajo ptice, ki tam gnezdijo, in tudi varnost obiskovalcev.

LKF


Najbolj brano